Očekuje se da u masovnoj proizvodnji bude već do kraja ove godine.       Foto: AA

Turska kompanija Baykar izvela je uspješni test lansiranja novog projektila, a riječ je o pametnoj mini krstarećoj raketi BAYRAKTAR KEMANKES.

Testno lansiranje rakete s motorom izvedeno je u kompleksu Kesan u Edirneu, a iz Baykara su saopćili da je to nastavak uspješnog rada na polju razvoja novih tehnologija na polju odbrambene industrije.

Projektil je lansiran s Baykarove bespilotne letjelice Bayraktar TB2 i to 20 kilometara od zadane mete, koju je pogodio.

KEMANKES je javnosti prvi put predstavljen na nedavno održanom TEKNOFEST-u u Istanbulu, i riječ je o novom domaćem turskom proizvodu odbrambene industrije.

Ovaj pametni projektil razvijen je da poveća ofanzivnu sposobnost protiv strateških ciljeva s bespilotnom letjelicom Bayraktar TB2, kao i svim drugim letjelicama kompanije Baykar.

Ovaj projektil je postigao sposobnost napada na neprijateljske elemente s mnogo veće udaljenosti, čak i bez ulaska u rizično područje. Sposoban je napasti metu obradom snimaka pomoću vlastitog sistema i umjetne inteligencije. Također može djelovati u okruženjima elektroničkog ratovanja s vlastitim GNSS sistemima protiv smetnji.

Očekuje se da u masovnoj proizvodnji bude već do kraja ove godine.

Ukupna težina KEMANKES-a je 35 kilograma, uključujući šest kilograma tešku bojevu glavu. Pogon tog projektila je mlazni motor i maksimalni domet će joj biti 250 kilometara.

TRT Balkan / agencije