Odnedavno se turski građani suočavaju s problemima s vizama kao što su povećana kontrola zahtjeva za vizu i mjeseci čekanja.     Foto: AA

Predsjednik Asocijacije turskih putničkih agencija (TURSAB) Firuz Baglikaya izjavio je da se zahtjevi turskih građana za šengenske vize “sistematično“ blokiraju.

“Nažalost, postoji sistematična prepreka zahtjevima turskih državljana za vizu. Štoviše, stope odbijanja s kojima se susreću naši građani koji su podnijeli zahtjev za vizu također su značajno porasle. Stopa odbijenih zahtjeva za vizu 2023. porasla je na 50 posto, sa prošlogodišnjih 15 posto“, rekao je Baglikaya.

Odnedavno se turski građani suočavaju s problemima s vizama kao što su povećana kontrola zahtjeva za vizu i mjeseci čekanja samo da dobiju datum za termin.

Jučer je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan obećao riješiti problem s kojim se suočavaju turski državljani pri dobivanju viza za Evropu i SAD.

“Problem viza, koji se u zadnje vrijeme koristi kao politička ucjena, riješit ćemo što je prije moguće“, rekao je Erdogan.

Baglikaya je rekao da postoje napori da se ograniči sloboda putovanja i da turističke agencije koje organiziraju inozemna putovanja također trpe ozbiljne gubitke u poslovanju.

On je kazao da su termini prije bili dostupni od sedam do deset dana, ali da sada kasne zbog gušenja kvota.

“Posredničke institucije upućuju naše građane i agencije na VIP uslugu za podnošenje zahtjeva za vizu budući da se ne mogu dogovoriti redovni termini za vizu ili su zakazani termini s vrlo dalekim datumima“, rekao je Baglikaya.

TRT Balkan / agencije