Univerziteti mnogo ulažu u razvoj takvih vozila, jer se Turkiye obavezala da će dostići cilj nulte emisije do 2053. godine.     Foto: AA

Izložba automobila na hidrogenski pogon među glavnim je atrakcijama pretposljednjeg dana velikog turskog sajma tehnologije TEKNOFEST-a u Ankari, a riječ je o prototipima koje su uglavnom razvili studenti prestižnih turskih univerziteta.

Hidromobilni automobili su efikasniji i čišći od vozila koja se oslanjaju na konvencionalne motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, jer generišu električnu energiju korišćenjem elektrohemijskih reakcija, koje ne ostavljaju štetne emisije za sobom.

Univerziteti mnogo ulažu u razvoj takvih vozila, jer se Turkiye obavezala da će dostići cilj nulte emisije do 2053. godine.

TEKNOFEST, čiji je Anadolu globalni komunikacijski partner, pruža univerzitetima priliku da prikažu ove projekte, koji igraju ključnu ulogu u usvajanju zelenih tehnologija u zemlji.

Od 60 električnih automobila u takmičarskoj konkurenciji pod nazivom “Međunarodni izazov za električna vozila“, deset ih pokreće hidrogen.

Utrka ima za cilj podizanje svijesti o korištenju alternativnih i čistih izvora energije u automobilskoj industriji i podsticanje učenika da prate tehnološki razvoj.

Prema Hakanu Terziogluu, docentu na odsjeku za elektrotehniku ​​Univerziteta Selcuk, studentski projekti vozila na hidrogen su od ključne važnosti.

“Ovi projekti će promovirati korištenje tehnologije hirogena u električnim automobilima u vrijeme kada se zemlje pokušavaju odviknuti od fosilnih goriva kao što su nafta i prirodni plin“, rekao je Terzioglu za Anadolu.

Naglasio je da hidrogen predstavlja jedan od najčistijih i najjeftinijih oblika goriva i da se očekuje sve veća njegova upotreba.

“Tokom prvih godina TEKNOFEST-a, bespilotne letjelice koje su dizajnirali naši studenti bile su u prvom planu", rekao je Terzioglu, ukazujući na značaj TEKNOFEST-a u priči o uspjehu turske kompanije Baykar, velikog dizajnera i proizvođača dronova.

Veli Celik, dekan Fakulteta za avijaciju i svemirske nauke Univerziteta “Yildirim Beyazit“ u Ankari, rekao je da su njegovi studenti ove godine učestvovali na TEKNOFEST-u sa projektom električnog automobila, ali će sljedeće godine učestvovati sa vozilom na hidrogen.

“Hidrogen je čista energija jer kada gori, ne emituje štetne materije u okolinu i proizvodi vodu, a ne gasove staklene bašte“, rekao je Celik, opisujući hidrogen kao “gorivo budućnosti“.

Enes Musa Gucluturk, student četvrte godine Odsjeka za elektrotehniku ​​Univerziteta u Ankari, učestvovao je na TEKNOFEST-u sa svojim automobilom na hirogen "TURAZ-U1".

Budući da tehnologija hidrogena još nije u potpunosti istražena, Gucluturk je kazao da nekoliko univerziteta radi istraživanja i razvojne studije o korištenju tog goriva.

TRT Balkan / agencije