Akcija prikupljanja donacija trajat će 15 dana nakon čega će biti isporučena Crvenom polumjesecu Turkiye.     Foto: Facebook/Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine

Društvo Crvenog krsta/križa BiH zaprimilo je apel iz Turskog Crvenog polumjeseca o potrebama nakon razornih zemljotresa koji su pogodili tu zemlju.

Naveli su da im je potrebna pomoć u vidu deka, ​​​​​kreveta na rasklapanje, električnih grijalica, grijalica na gas, stolica na rasklapanje za sjedenje i spavanje, vreća za spavanje.

Potrebne su i cerade - za stavljanje kao podloga (različitih dimenzija), cerade za vinterizaciju/zaštitu šatora (različitih dimenzija), solarni punjači/lampe i kuhinjski setovi.

"Iz Crvenog polumjeseca Turkiye zamolili su da ne prikupljamo i ne šaljemo prehrambene i higijenske proizvode, odjeću i slično zbog čega su i poslali zvanični spisak potrebnih roba", navedeno je iz Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Akcija prikupljanja donacija trajat će 15 dana nakon čega će biti isporučena Crvenom polumjesecu Turkiye.

Apel se upućuje prema svim kompanijama, privrednim subjektima, ali i građanima koji su u mogućnosti pružiti podršku kroz ovakav vid pomoći.

Građani koji su u mogućnosti donirati neke od traženih artikala u cilju prikupljanja i organiziranog slanja donacije prema Turkiye, mole se da kontaktiraju lokalni Crveni križ u lokalnom mjestu.

Crveni križ u Bosni i Hercegovini se uključio u podršku i pokrenuo humanitarni broj 17023 putem kojeg se mogu donirati 2 KM, te otvorio namjenski žiro račun 1340011130004680 kod ASA Banke d.d. Sarajevo, Fra Anđela Zvizdovića 1/A 71000 Sarajevo za uplate donacija (primalac Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Kranjčevićeva 2, 71000 Sarajevo).

TRT Balkan / agencije