"Razgovarat će o kontinuiranoj podršci SAD-a Turkiye i turskom narodu nakon razornih zemljotresa", kazao je Price.               Foto: Reuters

Američki državni sekretar Antony Blinken posjetit će Turkiye ovog vikenda kako bi razgovarao o američkim naporima da se pomogne turskoj vladi nakon dva razorna zemljotresa koja su pogodila jugoistok zemlje, saopštio je State Department.

Glasnogovornik Ned Price je naveo da će Blinken posjetiti zračnu bazu Incirlik 19. februara "kako bi se iz prve ruke uvjerio u američke napore da se pomogne turskim vlastima u odgovoru nakon razaranja uzrokovanih zemljotresima 6. februara".

Odatle će otputovati u prijestolnicu Ankaru kako bi se sastao sa turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom i drugim visokim zvaničnicima.

"Razgovarat će o kontinuiranoj podršci SAD-a Turkiye i turskom narodu nakon razornih zemljotresa, kao i o načinima za dalje jačanje partnerstva s Turkiye kao važnog saveznika u NATO-u", kazao je Price te dodao: "Sekretar Blinken će također zahvaliti Vladi Turkiye na podršci za prekograničnu pomoć pogođenim područjima Sirije", rekao je.

Blinken će u okviru turneje posjetiti još Njemačku i Grčku.

Prisustvovat će Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu 16. februara gdje će tražiti kontinuiranu međunarodnu pomoć Ukrajini u nastojanju da se odbrani od ruskih snaga kao i pomoć Turkiye i Siriji koji su suočeni sa posljedicama zemljotresa.

Nakon odlaska iz Turkiye, Blinken će posjetiti Atinu i sastati se s grčkim premijerom Kyriakosom Micotakisom, ministrom vanjskih poslova Nikosom Dendiasom i opozicionim liderom Alexisom Tsiprasom.

TRT Balkan / agencije