Američki predsjednik uputio saučešće zbog zemljotresa u Turkiye     Foto: Reuters

U telefonskom razgovoru s Erdoganom, Biden je izrazio saučešće zbog velikog broja žrtava i poželio oporavak povrijeđenima, saopćeno je iz Direkcije za komunikacije ureda predsjednika Turkiye.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.316 osoba je poginulo, a 13.293 su povrijeđene u zemljotresima koji su danas pogodili južne dijelove Turkiye.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13:24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe su i dalje na terenu i nastavljaju s potragom za preživjelima ispod ruševina u više turskih gradova.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

TRT Balkan / agencije