Od Herrstroma je također zatraženo da se ne dopuštaju ovakvi teroristički akti, koji predstavljaju jasno kršenje obaveza Švedske u skladu sa Trojnim sporazumom, a u kojima se otvoreno prijeti Turkiye.     Foto: AA

Ambasador Švedske u Turkiye Staffan Herrstrom pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye, gdje mu je prenesena reakcija te zemlje povodom propagande pristaša terorističke organizacije PKK protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Štokholmu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ambasador Herrstrom pozvan je u Ministarstvo te mu je preneseno kako Turkiye oštro osuđuje terorističku propagandu pristalica PKK usmjerenu protiv predsjednika Erdogana.

Od Herrstroma je također zatraženo da se ne dopuštaju ovakvi teroristički akti, koji predstavljaju jasno kršenje obaveza Švedske u skladu sa Trojnim sporazumom, a u kojima se otvoreno prijeti Turkiye.

Istaknuto je i očekivanje Turkiye da se počinitelji čina otkriju, poduzmu potrebne mjere i da Švedska ispuni svoje obaveze.

Oštre reakcije Turkiye uslijedile su nakon što su pristalice terorističke organizacije PKK/YPG, okupljene ispred istorijske gradske vijećnice u glavnom gradu Štokholmu, okačile lutku u liku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na stup ispred zgrade i podijelili snimak na društvenim mrežama.

Na snimku, koji se dijeli na nalozima društvenih mreža povezanih s terorističkom organizacijom PKK/YPG, mogu se vidjeti i prijetnje usmjerene prema Turkiye i Erdoganu.

Otkazana posjeta predsjednika švedskog parlamenta Norlena Turkiye

Službenu posjetu predsjednika švedskog parlamenta Norlena Turkiye 17. januara, povodom terorističkog čina organizacije PKK/YPG protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Turkiye u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, otkazao je predsjednik skupštine Sentop, navedeno je u saopćenju iz turskog parlamenta.

"Službenu posjetu predsjednika švedskog parlamenta Norlena Turkiye 17. januara, povodom terorističkog čina organizacije PKK/YPG protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Turkiye u Štokholmu, glavnom gradu Švedske, otkazao je predsjednik skupštine Sentop", navedeno je u saopćenju iz turskog parlamenta.

Švedska mora spriječiti terorističke grupe da djeluju u toj nordijskoj zemlji, zahtijeva šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun, optužujući Stockholm da je povukao svoje obaveze prema Ankari.

„Najoštrije osuđujemo ovaj gnusni čin koji su vrlo jasno i nedvosmisleno izveli pripadnici krvave terorističke organizacije i pozivamo švedske vlasti da bez daljeg odgađanja preduzmu potrebne korake i ispune zahtjeve koje smo vrlo konkretno izrazili u ovom trenutku“, dodao je Altun, optužujući Stockholm da se povlači iz svojih ranijih obećanja Ankari.

"Ne zanimaju nas riječi, već djela. Očekujemo da će obaveze preuzete Madridskim trilateralnim memorandumom biti ispunjene. To je naš stav", rekao je Altun.

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsko vojnog nesvrstavanje, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

TRT Balkan / agencije