Altun je naveo da je pitanje dezinformacija postalo evidentno tokom kriza poput pandemije COVID-19, kao i tokom sukoba Rusije i Ukrajine te Izraela i Palestine.      Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun izjavio je kako je u vremenu kojim dominiraju neizvjesnosti i napetosti, uloga novinara i medijskih organizacija iznimno važna.

Altun je govorio na otvaranju 51. konferencije Udruženja azijsko-pacifičkih novinskih agencija (OANA) čiji je domaćin Agencija Anadolu.

Naglasivši kako je riječ o skupu koji nudi priliku za raspravu o temama vezanim uz informacijske dezinformacije i informacijski rat u svjetlu najnovijih događanja u regiji, Altun je rekao:

"U vremenu kojim dominiraju neizvjesnosti i napetosti, uloga novinara i medijskih organizacija iznimno je važna. Njihove odgovornosti nadilaze samo izvještavanje. Oni služe kao zaštita od opasnih kampanja dezinformiranja koje pokreću razne grupe."

Naveo je da je pitanje dezinformacija postalo evidentno tokom kriza poput pandemije COVID-19, kao i tokom sukoba Rusije i Ukrajine te Izraela i Palestine.

"Vidjeli smo da u nedostatku odgovornog izvještavanja dezinformacije mogu pogoršati postojeće krize i ugroziti ljudske živote i društveni poredak. Ali budimo jasni, borba za istinu nije samo odgovornost naših kolega u novinarskom sektoru. Kao potrošači informacija, svako od nas mora biti oprezan prema dezinformacijama, posebno u ovom digitalnom dobu", kazao je Altun.

Istakao je kako kampanje lažnih informacija i dezinformacija imaju zlonamjerne svrhe kao što je manipuliranje emocijama javnosti te je naveo da bi se svi trebali čuvati lažnih informacija u ovo doba kada se dezinformacije šire brzinom munje.

Dalje je naveo kako je upravo to jedan od razloga zašto je u Turkiye pokrenut Centar za borbu protiv dezinformacija:

"Primarna svrha ovog centra je spriječiti širenje lažnih, netačnih i pogrešnih informacija te poslužiti kao izvor provjere za nesigurne tvrdnje."

Ističući dalje kako su činjenice prve žrtve ratova i sukoba, Altun je kazao kako izraelsko-palestinski sukob otkriva koliko je važna borba protiv dezinformacija na međunarodnom nivou.

"Preliminarni podaci o izraelsko-palestinskom sukobu otkrivaju da je 74 posto verificiranih Twitter računa širilo dezinformacije u ranim danima sukoba. Sličan trend uočen je u ranim danima rata u Ukrajini. Ova situacija bi se mogla nastaviti manifestirati u budućim sukobima u različitim dijelovima svijeta. U izraelsko-palestinskom sukobu naš Centar za borbu protiv dezinformacija igra ključnu ulogu u razotkrivanju dezinformacija i kampanja dezinformiranja. Radimo na tome da spriječimo da informacijski rat postane nova fronta u ovom sukobu", poručio je Altun.

Dodao je da ako postoji nada u okončanje napetosti i neprijateljstava, oni koji se bore protiv dezinformacija i lažnih informacija igraju važnu ulogu u tome.

"Cilj nam je spriječiti da se ova situacija još više zakomplicira. Radimo na tome da spriječimo da informacijski ratovi postanu nova fronta u ovom sukobu“, naglasi je Altun.

Naglašavajući potrebu opreza protiv hegemonističkih percepcija i diskursa o sukobu, Altun je rekao:

"Moćne medijske organizacije često pokušavaju vješto definirati parametre rasprava, a okviri koje povlače značajno utječu na to kako milioni ljudi diljem svijeta percipiraju kritična pitanja."

TRT Balkan / agencije