Upozorio je kako PKK-ova teroristička kampanja dezinformiranja neće samo naštetiti bilateralnim odnosima Ankare i Pariza, već i samoj Francuskoj.     Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun izjavio je da je Turkiye pozvala Francusku da podrži globalnu saradnju u borbi protiv terorizma širom svijeta.

Altun je učestvovao na panelu “Tursko-francuski odnosi, mogućnosti i izazovi“ u Ankari i u obraćanju je istakao da Evropska unija (EU) priznaje PKK-a kao terorističku organizaciju, ali da članovi te organizacije mogu biti prisutni i aktivni u Francuskoj.

“Ankara također očekuje da Francuska i drugi NATO saveznici prekinu sve demonstracije i aktivnosti PKK-a i podrže borbu protiv te terorističke organizacije i PYD/YPG-a kao njenog sirijskog ogranka“, kazao je Altun.

Upozorio je kako PKK-ova teroristička kampanja dezinformiranja neće samo naštetiti bilateralnim odnosima Ankare i Pariza, već i samoj Francuskoj.

“Francuski cementni div Lafarge pruža podršku mnogim terorističkim organizacijama uključujući ISIS. Ovo će doista biti tamni trag u historiji Francuske“, kazao je Altun.

U oktobru je američki sud kaznio kompaniju Lafarge novčanom kaznom od 778 miliona dolara zbog podrške koju je pružala nekolicini terorističkih grupa u Siriji 2013. i 2014. godine, uključujući i podršku teroristima ISIS-a.

“Pored toga, Pariz bi trebao podržati ulogu i napore Ankare u rješavanju kriza na istočnom Mediteranu, u Libiji i u Ukrajini. Namećući se kao stabilizirajući akter, Turkiye je učinila svoj dio i nastavit će to činiti kako bi spriječila daljnje produbljivanje krize u Ukrajini“, rekao je Altun.

Ističući kako se Francuska i Evropa suočavaju s izazovima u rješavanju ilegalnih migracija, Altun je istakao da Turkiye treba uzeti kao primjer i treba stvoriti kulturu zajedničkog rada.

“U zemljama kao što su Sirija i Libija, politika Pariza trebala bi biti u skladu s Ankarom“, dodao je Altun.

Turkiye i Francuska imaju dugogodišnje historijske veze, a Altun je kazao da se saradnja može dodatno intenzivirati na različitim poljima, uključujući i rješavanje ilegalnih migracija, odbrambenu industriju i borbu protiv terorizma.

TRT Balkan / agencije