Altun je podsjetio da je Turkiye postigla ozbiljan uspjeh u rješavanju žitne krize koju su neki nazivali “nerješivom“ kao i u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine.      Foto: AA



Altun je prisustvovao konferenciji “Snaga stabilizacije u doba globalne neizvjesnosti u Turkiye“ u sklopu 8. Međunarodnog sajma knjiga i kulture u Sajamskom centru Kahramanmaras.

Altun je tom prilikom kazao da se, nakon što je okončan Hladni rat, pretpostavljalo da će nastupiti era globalne stabilnosti, ali ratovi i sukobi i dalje ne prestaju.

Podsjetio je da se širom svijeta i dalje dešavaju ljudske tragedije uzrokovane globalnom nepravdom i nejednakošću.

Istakao je da je Turkiye posljednje dvije decenije poduzela odlučne korake za jačanje blagostanja, mira, nezavisnosti i razvoja zemlje.

"To je Turkiye pretvorilo u regionalno moćnog aktera u međunarodnoj areni. Kasnije se Turkiye pretvorila u aktera koji je dio globalnih procesa, čiji se pristup traži u globalnim pitanjima", dodao je Altun.

Kako je kazao, Turkiye je ponudila dinamičnu viziju vanjske politike za rješavanje regionalnih kriza i globalnih sukoba, čime se zemlja pretvorila u stabilizirajućeg aktera.

Podsjetio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokazao odlučan politički nastup u mnogim pitanjima, uključujući pomirenje strana u rješavanju globalnih i regionalnih pitanja, posebno u rusko-ukrajinskom ratu i sirijskoj krizi.

Altun je rekao da Turkiye otvoreno pokazuje beskompromisan stav kada je riječ o vlastitim pravima i interesima, ali ulaže i velike napore da pomiri sukobljene strane koristeći sva moguća diplomatska sredstva.

Podsjetio je da je Turkiye postigla ozbiljan uspjeh u rješavanju žitne krize koju su neki nazivali “nerješivom“ kao i u razmjeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

“Nastavit ćemo doprinositi uspostavljanju stabilnosti u svim regijama svijeta, od Sirije do Libije, od Afrike do Ukrajine, pod vodstvom našeg predsjednika“, rekao je Altun.

Podsjetio je da je Erdogan jedini svjetski lider koji je razgovarao s liderima Rusije u Ukrajine istovremeno tokom rusko-ukrajinske krize.

"Nadam se da će globalna uloga Turkiye postati još očiglednija u narednom periodu, a njena stabilizacijska uloga još efikasnija", kazao je Altun.

TRT Balkan / agencije