Govorio je i o naporima koje ulažu da se na međunarodnom planu za državu koristi brendirani naziv "Turkiye".           Foto: AA

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun izjavio je u utorak kako je Turkiye postala moćna država koja proizvodi vlastito oružje, tenkove, helikoptere, brodove i bespilotne letjelice, te svake godine izvozi milijarde dolara u oblasti odbrambene industrije.

Altun je prisustvovao promociji knjige i svečanosti pod nazivom "Program Turkiye u Stoljeću Turkiye", tom prilikom je govorio dostignućima Turkiye posljednjih godina.

Govorio je i o naporima koje ulažu da se na međunarodnom planu za državu koristi brendirani naziv "Turkiye".

"Daljnje jačanje brenda 'Turkiye' bez sumnje je jedan od naših najvažnijih ciljeva. U tom kontekstu, smatramo iznimno važnim da korištenje naziva naše zemlje kao Turkiye postane široko rasprostranjeno u međunarodnoj areni i radimo u tom smjeru", kazao je Altun.

Podsjećajući da je ove godine 100. godišnjica osnivanja Republike Turkiye, Altun je rekao da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan iznio važnu i sveobuhvatnu viziju koja ujedno označava početak “Stoljeća Turkiye“.

Prema njegovim riječima, ova vizija u suštini je vizija koja Turkiye vodi u 2053. i 2071. godinu, te Turkiye tretira i kao učinkovitu regionalnu silu i kao globalnog igrača.

Altun je pojasnio kako je jedno od poglavlja knjige naslovljeno "Turkiye u svijetu".

"U ovom poglavlju, osim učinkovite vanjske politike koju naša država vodi kao globalni akter, istaknuti su iskoraci u industriji, nauci, tehnologiji, ekonomiji, turizmu i kulturnom životu, kao i usluge usmjerene građanima naše zemlje", naveo je Altun, te nastavio:

"Turkiye je napravila značajne korake u industriji, koja je jedan od najvažnijih elemenata ekonomskog razvoja i rasta, zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda, snažnim međunarodnim vezama i naprednoj proizvodnoj industriji koja proizvodnju temelji na izvozu. Koraci poduzeti u svjetlu 'nacionalnog tehnološkog razvoja', što je vizija turske industrije, odigrali su izuzetno važnu ulogu u ovom uspjehu. Turkiye je sada postala moćna država koja proizvodi vlastito oružje, tenkove, helikoptere, brodove i bespilotne letjelice, te svake godine izvozi milijarde dolara u odbrambenoj industriji."

Istakao je kako vrlo dobro znaju da uspjesi o kojima je riječ uznemiruju "one koji su protiv Turkiye".

"Možemo razumjeti nelagodu protivnika Turkiye i neprijateljstvo prema Turkiye na međunarodnoj areni. Jer dobro znaju da je 'velika i moćna Turkiye' prepreka njihovim zlonamjernim međunarodnim projektima", rekao je Altun.

Ono što je teško razumjeti, dodao je, jeste da se nekim ljudima koji kažu da se bave politikom u Turkiye ne sviđa napredak zemlje u odbrambenoj industriji.

"Ponosni smo na našu odbrambenu industriju zajedno s našim domaćim poduzetnicima koji daju vrijedan doprinos ovom području. Ne osvrćemo se na prijetnje iako vidimo da nam se s vremena na vrijeme upućuju jasne i implicitne prijetnje. Mi ne obraćamo pažnju na to, želimo i to da se zna", poručio je Altun.

Dodao je na kraju kako su knjigom, koju danas predstavljaju, željelji ispričati pravu priču o Turkiye i ojačati turski brend "Turkiye".

"Uložili smo veliki trud. Ponosni smo na ovaj projekat koji su ostvarile mnoge moje kolege, u čijem su radu dale svoj doprinos mnoge institucije i organizacije. Ovo djelo, za koje vjerujemo da će biti među značajnim djelima u smislu promocije Turkiye, u prvoj fazi će biti objavljeno na turskom i engleskom jeziku, a ubrzo nakon toga će biti objavljeni i arapski, francuski, njemački i ruski prevodi", zaključio je Altun.



TRT Balkan / agencije