Altun je rekao da "teroristi misle da mogu zastrašiti naciju i vladu ovim napadima, ali da u tome neće uspjeti".     Foto: AA

Teroristički napadi na turske civile direktne su i indirektne posljedice podrške nekih zemalja terorističkim grupama, rekao je u ponedjeljak šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun, pozivajući međunarodnu zajednicu da obrati pažnju.

"Moraju odmah prekinuti svoju direktnu i indirektnu podršku ako žele prijateljstvo Turkiye", napisao je Altun na Twitteru, dan nakon što je u smrtonosnoj eksploziji u istanbulskoj ulici Istiklal poginulo šest osoba, a povrijeđena 81.

Altun je rekao da "teroristi misle da mogu zastrašiti naciju i vladu ovim napadima, ali da u tome neće uspjeti".

Dodao je da turska vlada, pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, "nikada nije bježala od progona i kažnjavanja terorista" gdje god da se nalaze.

Osoba koja je ostavila bombu koja je u nedjelju izazvala eksploziju u istanbulskoj ulici Istiklal je uhapšena, izjavio je u rano u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Turkiye Suleyman Soylu,

"Naša procjena je da je naredba za smrtonosni teroristički napad stigla iz Ayn al-Araba u sjevernoj Siriji, gdje PKK/YPG ima svoje sirijsko sjedište", dodao je.

Svjetski lideri osudili su napad i uputili saučešće Turkiye.

TRT Balkan / agencije