Altun je poručio da se Švedske vlasti ne mogu sakriti iza izgovora kao što su sloboda izražavanja i okupljanja.     

Altun je poručio da se vlasti Švedske ne mogu sakriti iza izgovora kao što su sloboda izražavanja i okupljanja

“Takozvani demonstranti nisu ništa drugo nego provokatori koji su odlučni da posiju sjeme mržnje protiv Turkiye i islama. Švedske vlasti se moraju osvijestiti o realnosti terorističkih organizacija koje namjeravaju spriječiti članstvo Švedske u NATO, ugrožavajući svoj odnos s nama”.

Protest ispred turske ambasade u Švedskoj je očito još jedan primjer organiziranih propagandnih aktivnosti terorističke grupe PKK, što dokazuje da je Turkiye u pravu kada insistira na tome da Švedska sarađuje s Turkiye po pitanju terorizma prije ulaska u NATO, istakao je Altun.

“Godinama PKK slobodno se kreće evropskim državama, regrutuje pojedince i prikuplja sredstva za terorističke aktivnosti za borbu protiv naše zemlje. Također su širili propagandu protiv Turkiye u evropskim prijestolnicama u ime slobode govora. Evropske vlade moraju napraviti jasnu razliku između kurdskog političkog aktivizma i terorističkih aktivnosti PKK”.

"Turkiye će nastaviti da insistira na tome da naši evropski i NATO saveznici moraju brinuti o našoj nacionalnoj sigurnosti i terorističkim prijetnjama našoj zemlji".

Altun je još pozvao švedske vlasti da garantuju sigurnost osoblja turske ambasade u Švedskoj, kao i da pokrenu istragu o organizatorima današnjeg događaja i otkriju njihove prave veze i ciljeve protiv Turkiye.

“Ako su švedske vlasti ozbiljne po pitanju svoje nacionalne sigurnosti i žele u skladu s tim da se pridruže NATO-u, moraju brinuti i o sigurnosti svojih potencijalnih NATO saveznika poput Turkiye. Ovo nije previše što se traži. Osim ako ih, naravno, zaista nije briga”, napisao je Altun te dodao:

“Turkiye se više od četiri decenije suočava sa realnošću terorizma. Evropa je glavno leglo za terorističke aktivnosti protiv naše države. Ovo se mora zaustaviti ako bilo koja od ovih zemalja želi istinski dijalog i produktivan odnos s nama.“

TRT Balkan