Altun je opisao napade Izraela na "izgladnjele, beskućne i nenaoružane ljude" kao direktni napad na kolektivnu savjest čovječanstva.            Foto: AA

Fahrettin Altun, direktor Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye, pozvao je na globalnu akciju protiv Izraela, optužujući Tel Aviv za genocid nad Palestincima.

„Izraelska vlada ima nezasitnu žeđ za krvlju i suzama nevinih ljudi. U Tel Avivu postoji ubilački režim koji vrši genocid pred očima 'civiliziranog svijeta'“ izjavio je Altun u izjavi podijeljenoj u ponedjeljak na X-u.

Altun je opisao napade Izraela na "izgladnjele, beskućne i nenaoružane ljude" kao direktni napad na kolektivnu savjest čovječanstva.

„Njihovo nepoštovanje ljudskog života duboko je usađeno u samoj psihi izraelske vlade. To je sramotno, užasno i odvratno", dodao je.

Podrška SAD-a

Altun tvrdi da nastavak izraelske okupacije i prisilno iseljavanje Palestinaca ne bi bilo moguće „bez pomoći i podrške globalne supersile svijeta koja je godinama glumila posrednika u postizanju mira“.

"Izrael nam vrlo otvoreno govori da su to bile sve laži i obmane. Njihov jedini cilj bio je održavanje i proširenje okupacije", izjavio je Altun.

"Izraelska vlada misli da ima potpunu slobodu djelovanja uz podršku SAD-a. Ali oni su parija država u očima cijelog svijeta. Bez legitimnosti, nema državništva. Izrael će ostati upisan u historiju kao režim koji je počinio ratne zločine i zločine protiv čovječnosti", dodao je.

Hitnost izgradnje države Palestine

Pozivajući na međunarodno jedinstvo protiv nasilja nanesenog nedužnim ženama, djeci i starcima, rekao je: „Ne možemo samo stajati mirno i gledati ovu ludost. Moramo se suprotstaviti Izraelu zajedno čak i ako će njegovi zaštitnici nastaviti da ih štite.“

Naglasio je hitnost izgradnje palestinske države i pozivanja odgovornih za nasilje, rekavši:

„Svijet više ne može čekati. Moramo zaustaviti ovo nasilje i izgraditi palestinsku državu što je prije moguće, bez obzira na to što Izraelci kažu.“

"Ovaj rat mora završiti. Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost. 'Civilizirane' nacije moraju se pridržavati svojih samoproglašenih principa i ideala. Ljudska prava i dostojanstvo ne mogu ostati samo na papiru. Već je vrijeme da Izrael bude pozvan na odgovornost za svoje zločine protiv čovječnosti“, rekao je Altun.

TRT Balkan / agencije