Fahrettin Altun obratio se tokom konferencije za novinare na 12. konferenciji ministara informacija Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu.        Foto: X / Direkcija za komunikacije Republike Turkiye / Photo: X/Direkcija za komunikacije Republike Turkiye

U pozivu na jedinstvo i solidarnost, direktor Direkcije za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun pozvao je na zajedničke napore za rješavanje eskalirajuće krize u Palestini.

Altun, predsjedavajući 12. konferencije ministara informacija OIC-a, uputio je pismo ministrima informiranja zemalja članica organizacije u kojem se bavi napadima i kampanjama dezinformacija usmjerenim na Palestinu.

Altun je u svom pismu naveo da će kolektivni napori biti od ključnog značaja za skretanje pažnje međunarodne zajednice na Palestinu, dodajući da borbu Turkiye protiv dezinformacija treba da prate i druge muslimanske zemlje.

Altun je zauzeo čvrst stav protiv međunarodnih medijskih organizacija koje su s vremena na vrijeme naizgled umanjile važnost kršenja ljudskih prava u regionu. On smatra da je neophodno boriti se protiv iskrivljivanja činjenica i tačno prikazati događaje u Palestini.

"U ovom periodu u kojem su činjenice postale zamagljene, a široko rasprostranjene dezinformacije obmanjuju javnost, pozivamo ministre informacija zemalja članica Islamske organizacije za saradnju (OIC) da pojačaju zajedničke napore u borbi protiv dezinformacija u vezi s napadima na Palestince bez diskriminacije", rekao je.

Izražavajući nepopustljivu podršku Turkiye za prava palestinskog naroda, Altun je osudio tekuće vojne napade Izraela i, u pokušaju da spriječi daljnje gubitke života, pozvao na bezuslovni prekid vatre. "Turkiye pozdravlja napore da se podrži palestinsko pitanje i okonča barbarsko ugnjetavanje civila u islamskom svijetu", naglasio je.

On je također naglasio kolektivnu kaznu izrečenu palestinskom stanovništvu, lišenom osnovnih potrepština poput hrane, vode i struje.

Altun je istakao hitnu potrebu da međunarodna zajednica preduzme mjere protiv ovih kršenja međunarodnog prava, priznajući ozbiljnost situacije u kojoj su hiljade djece izgubile živote.

"Turkiye smatra da je zabrinjavajuće to što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije u stanju ispuniti svoje obaveze", rekao je on.

"Svijet ne smije zaboraviti da ljudska prava vrijede za sve."

„Dezinformacije podstiču islamofobiju“

Altun je naglasio važnost borbe protiv islamofobije, koja često buja od dezinformacija. U kontekstu sukoba Palestine i Izraela, on je istakao da rasistički napadi i govor mržnje protiv muslimana mogu postati široko rašireni.

Istakao jei da ovaj scenarij, pogoršan dezinformacijama, zahtijeva inovativne i globalno koordinisane napore u borbi protiv islamofobije i pozvao cijeli svijet da prizna islamofobiju kao zločin iz mržnje i da aktivno radi protiv nje.

“Ova borba nije samo dužnost muslimana već i jedna od suštinskih odgovornosti međunarodne zajednice”, rekao je Altun.

Rasistički napadi, govor mržnje protiv muslimana

"Moramo priznati da je informacijsko okruženje ispunjeno lažnim narativima koji prikrivaju kršenja međunarodnog prava. Paralelno s najnovijim sukobima između Palestine i Izraela, prolazimo kroz period u kojem rasistički napadi i govor mržnje protiv muslimana mogu postati široko rasprostranjeni. To znači da će se rasistički napadi i govor mržnje prema muslimanima raširiti", rekao je.

Rekavši da islamofobični osjećaji namjerno podstaknuti dezinformacijama mogu postati izraženiji u takvim konfliktnim okruženjima, Altun je naglasio da kao članovi OIC-a imaju ključnu ulogu u vođenju ovih napora.

Svoj apel je završio pozivanjem cijele međunarodne zajednice da preduzme mjere protiv brutalnosti koja se odvija u Gazi.

Izrazio je povjerenje u dragocjenu podršku ministara informiranja OIC-a inicijativama usmjerenim na borbu protiv islamofobije na međunarodnoj sceni i njihovu sposobnost da doprinesu prekidu tekućeg masakra u Gazi.

TRT Balkan