Altun je na svom profilu na društvenim mrežama dao odgovor na pitanja međunarodnih medija.       Foto: AA

"Primio sam bezbroj zahtjeva za intervju od zapadnih novinara koji su pokušavali saznati tursku poruku svijetu. Ima mnogo vremena za razgovor o svemu tome. Ovog jutra želio bih Zapadu ponuditi neke smjernice za tačnu analizu turskih izbora", rekao je Šef za komunikacije pri Uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun.

Altun je na svom profilu na društvenim mrežama dao odgovor na pitanja međunarodnih medija u vezi s rezultatima izbora i porukom Turkiye svijetu.

"Naš predsjednik, gospodin Recep Tayyip Erdogan, završio je prvi krug s 49,5 posto (nadmašio svog protivnika za više od 4 boda). 84,2 stanovništva izašlo je na izbore i našem predsjedniku dalo zadatak da još 5 godina upravlja državom", napisao je Altun.

Navodeći da kandidati svoj posao obavljaju u poštenom i transparentnom okruženju, Altun je nastavio:

"Suočen s koalicijom ekstremno desnih i ekstremno lijevih stranaka, naš je predsjednik vodio vrlo realističnu kampanju. Nikome nije davao lažna obećanja. Također se borio protiv bujice dezinformacija. Nažalost, i protivnik našeg predsjednika postao je megafon ove dezinformacijske kampanje."

Navodeći kako je turski predsjednik prihvatio dosljednost kao političku vrijednost, Altun je dodao:

"Nasuprot tome, njegov protivnik nije bio zabrinut za dosljednost. Naš je predsjednik svoju kampanju oblikovao u svjetlu društveno-političke stvarnosti i u skladu s temeljnim pravilom sociologije. Na tom principu i pristupu zaštiti prava svakog našeg građanina inspiriran je njegov rad na rješavanju društvenih pitanja. S druge strane, protukandidat našeg predsjednika potpuno je promašio tu poentu i vodio je krajnje populističku kampanju."

Naglašavajući da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan uložio izniman napor da spriječi da politička polarizacija preraste u društvenu polarizaciju, Altun je rekao:

"Stoga se naš predsjednik nije sukobio ni s jednom društvenom grupom, već samo sa svojim protivnikom. Unatoč tome, njegov protivnik se svim silama trudio transformirati političku polarizaciju u društvenu polarizaciju i produbiti polarizaciju. Čak je pribjegao i govoru mržnje. Naš je predsjednik pobijedio na izborima koji su se održali jučer, unatoč podršci kompanija društvenih medija i međunarodnih medijskih divova."

Navodeći da će predsjednik Erdogan nastaviti raditi na zaštiti i razvoju prava pojedinca, jačanju porodice, zaštiti interesa društva i države te zaštiti prava žrtava, potlačenih i podređenih, Altun je rekao:

"Erdoganova Turkiye je posvećena održivosti mira, razvoja, vrijednostima, moći, uspjehu. Donijet će stoljeće mira, nauke, pravednosti, učinkovitosti, stabilnosti, saosjećanja, komunikacije, digitalizacije, proizvodnje i budućnosti. 'Stoljeće Turkiye' sada je počelo. Drago nam je vidjeti bratske, prijateljske i savezničke zemlje na ovaj mubarek dan sa snažnom i velikom Turkiye", dodao je Altun za kraj.

TRT Balkan