Altun je dodao da će Ankara i Atina imati dovoljno prostora da riješe svoje nesuglasice sve dok imaju više transparentnosti, predvidljivosti i osjećaja dobrosusjedstva.     Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun izjavio je da se Turkiye i Grčka moraju pozabaviti dugogodišnjim pitanjima i da održavanje otvorenih svih kanala pomaže u izgradnji više povjerenja i poštovanja prema osjetljivosti i vitalnim interesima jednih drugih.

“Trebamo držati sve kanale otvorenim. Moramo razgovarati jedni s drugima, a ne nekome tamo jedni o drugima. Takvo zajedničko razumijevanje bi pomoglo u izgradnji više povjerenja i poštovanja prema osjetljivosti i vitalnim interesima“, rekao je Altun u intervjuu za grčki list “Ta Nea“.

Altun je dodao da će Ankara i Atina imati dovoljno prostora da riješe svoje nesuglasice sve dok imaju više transparentnosti, predvidljivosti i osjećaja dobrosusjedstva.

Ističući da od tenzija niko nema koristi, rekao je da se Turkiye i Grčka moraju pozabaviti dugotrajnim pitanjima i da je većina njih međusobno povezana i složena.

“Međutim, možemo ih riješiti na dobrobit budućih generacija“, rekao je Altun, dodajući da budućim generacijama duguju dobrosusjedske odnose kakve su imali u vrijeme Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turkiye, i Eleftheriosa Venizelosa, koji je bio je nekoliko mandata grčkog premijera u vrijeme Ataturka.

“Saradnja između njima bila je veliki korak ka budućnosti. Moramo nastaviti s ovim koracima. Naše zemlje su u istom (NATO) savezu i danas imamo mnogo bolje prilike. Imamo zajedničke izazove“, dodao je Altun.

Ističući da je za rješavanje pitanja među državama potrebno međusobno povjerenje, trud, iskren i konstruktivan dijalog i strpljenje, Altun je rekao da je važno izbjeći retoriku eskalacija.

“Političari bi se trebali suzdržati od provokativnih izjava koje privlače pažnju medija. Kada pogledamo grčke medije, sa žaljenjem primjećujemo da još uvijek postoje brojni članci i komentari o Turkiye koji ne odražavaju istinu i negativno utiču na grčko javno mnijenje“, rekao je Altun.

Dodao je da je javno mnijenje važno jer utiče na donosioce odluka, te da će se konstruktivan stav medija pozitivno odraziti na javno mnijenje, što će zauzvrat političarima dati neophodnu slobodu za unapređenje bilateralnih odnosa.

- Vijeće za saradnju na visokom nivou ponovo se sastaje -

Peto zasjedanje Vijeća za saradnju na visokom nivou Turkiye i Grčke biće održano 7. decembra u Atini prvi put nakon sedam godina.

“Ovo je značajan napredak s obzirom na naše napete odnose posljednjih godina. Zahvaljujući solidarnoj diplomatiji i povećanim kontaktima, uveli smo ovaj novi period u našim odnosima i imamo volju da nastavimo ovaj pozitivan trend. Obje zemlje treba da iskoriste ovu priliku da pronađu rješenja za naše dugogodišnje probleme“, rekao je Altun.

On je rekao da je Vijeće važno jer pokazuje političku volju za dalje unapređenje odnosa i daje vrlo pozitivan signal javnosti u obje zemlje.

“U toku su pripreme da se tokom sjednice Vijeća napravi što je moguće konkretniji napredak“, dodao je on.

Komentirajući migracijsku krizu, Altun je kazao da bi zajednički prioritet Ankare i Atine trebao biti okončanje gubitka života u Egejskom moru i na kopnu te je dodao da nadležni organi sada rade na uspostavljanju efikasnih mehanizama saradnje.

“Dok su ti napori i dijalog u toku, treba izbjegavati provokativne i kontraproduktivne izjave koje nikome ne koriste“, poručio je Altun.

- Vijeće sigurnosti UN-a nije obavilo svoj posao -

O aktuelnom izraelsko-palestinskom sukobu, Altun je rekao da se od prošlog mjeseca pred očima svijeta odvija jedna od najvećih tragedija u novijoj historiji.

“Svi moramo dati sve od sebe da deeskaliramo situaciju kako bismo izbjegli prelijevanje krize. Međutim, Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odgovorno za očuvanje mira, nije obavilo svoj posao“, rekao je Altun.

Podsjetivši kako je zbog izraelske blokade blizu 2,3 miliona Palestinaca u Gazi ostalo bez opskrbe hrane, vode, struje, lijekova i goriva, Altun je rekao da je od milion ljudi raseljeno širom Pojasa Gaze, a da su na meti izraelskih napada i nevojne lokacije, kao što su stambene zgrade, bolnice, škole, izbjeglički kampovi i bogomolje.

“Ovo je prevazišlo samoodbranu i pretvorilo se u kolektivno kažnjavanje stanovništva, što predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, uključujući međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava“, dodao je Altun.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da pošalje jasne poruke Izraelu, rekao je da je vrijeme da se pomogne u deeskalaciji, a ne da se izaziva dalja vojna akcija.

“Dakle, prekid vatre je hitna potreba. Pružanje nesmetane i dovoljne humanitarne pomoći u Gazi za civile je također neophodno. Konflikt Palestine i Izraela je pitanje pravde i savjesti i trebao bi biti iznad svakodnevne politike. Trenutna kriza nam još jednom pokazuje da bez rješavanja temeljnih uzroka palestinsko-izraelskog pitanja neće biti trajnog mira“, poručio je Altun.

Trajni mir na Bliskom istoku moguć je samo kroz utjelovljenje nezavisne, suverene i geografski susjedne države Palestine na granicama iz 1967. s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, smatra Altun.

Ističući da Turkiye i Grčka imaju različite perspektive ne samo na rat u Gazi već i na mnoga pitanja, Altun je rekao da te razlike u mišljenjima ipak nisu spriječile zemlje da pokrenu novu, pozitivnu fazu u bilateralnim odnosima

“Ne može očekivati da se dvije zemlje, pa ni susjedi, usklade po svakom pitanju od međunarodnog značaja“, rekao je Altun, ističući da njihov zajednički cilj kao susjeda i saveznika u NATO-u treba da bude sprečavanje i izbjegavanje kriza uopšte, kako između njih, tako i u regionu i šire.

TRT Balkan / agencije