Altun je naveo kako ova situacija pokazuje da je novinarima, koji obavljaju iznimno važnu dužnost za čovječanstvo, uskraćeno pravo na život, a kamoli sloboda medija i pravo na primanje vijesti.           Foto: AA

U Turkiye se u srijedu obilježava praznik 10. januar, Dan aktivnih novinara, a riječ je o prazniku medijskih radnika ustanovljenom na današnji dan 1961. godine, povodom kojeg je Fahrettin Altun uputio poruku.

Navodeći kako su mediji jedan od neizostavnih elemenata demokratije koji javnost prosvjećuje tačnim, objektivnim, i nepristranim informacijama, Altun je poručio:

"Prenošenje stvarnih informacija o državnoj i svjetskoj agendi javnosti, stvaranje društvene svijesti, iznošenje inovativnih rješenja za aktuelne probleme i izazove, te predstavljanje segmenata društva koji se ne mogu čuti pred javnošću bit će moguće samo u zdravoj medijskoj klimi. S tim u vezi, sve novinare koji rade u svjetlu istine i u skladu sa profesionalnim etičkim principima treba smatrati pripadnicima visoko cijenjene profesije", podvukao je Altun.

Naglasio je da mediji igraju važnu ulogu u objavljivanju međunarodnih dostignuća zemlje, kao i iskoraka koje je napravila na mnogim poljima, u periodu kada proslavlja 100. godišnjicu Republike i "Stoljeća Turkiye" pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyip Erdogana.

Ističući da cijeli svijet osjeća potrebu da pristupi tačnim informacijama u njihovom najčistijem i najjednostavnijem obliku u okruženju u kojem se mogućnosti komunikacije iz dana u dan poboljšavaju, a pristup informacijama biva sve lakši, Altun je rekao da je jedan od najvažnijih problema današnjeg svijeta "kriza istine" i u tom kontekstu, neprestane kampanje dezinformacija postale su veliki test.

"U takvoj atmosferi novinare i njihovu odlučnost u radu, koji su predani odražavanju istine i pridržavaju se etičkih i novinarskih načela, smatramo jednim od naših najjačih oslonaca, i jedan od neizostavnih elemenata prosperitetnijeg i mirnijeg svijeta, održavajući pravednu medijsku kulturu u našoj zemlji i svijetu", podvukao je Altun.

Osvrnuvši se i na izraelske napade na Gazu, koji su počeli 7. oktobra prošle godine, Altun je naveo kako, nažalost, ova situacija pokazuje da je novinarima, koji obavljaju iznimno važnu dužnost za čovječanstvo, uskraćeno pravo na život, a kamoli sloboda medija i pravo na primanje vijesti.

"Sa žaljenjem moram reći da je više od 100 novinara izgubilo živote, a mnogi novinari su ranjeni u izraelskim napadima na Gazu. Ovom prilikom iskazujem rahmet i molim za Božiju milost svim novinarima koji su izgubili živote tokom rada, a posebno u Gazi", rekao je Altun.

Na kraju je istakao kako će Direkcija za komunikacije Predsjedništva Turkiye, nastaviti štititi prava i zakone novinara, olakšati njihov profesionalni život i podržati ih u obavljanju uzornog rada u cijelom svijetu, kao što to čine i danas.

"S tim osjećajima i mislima svim novinarima koji danonoćno i predano rade, koji svoju profesiju nastoje ostvariti po načelu istine, koji ne odustaju od tačnosti, pravednosti i objektivnost, čestitam 10. januar, Dan aktivnih novinara, i želim im uspjeh u radu", zaključio je Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun.

TRT Balkan / agencije