Altun je odbacio glasine o tome da turski proizvodi dolaze do izraelske vojske kao dio kampanje dezinformiranja.      Foto: AA

Direktor Direkcije za komunikacije pri Predsjedništvu Republike Turkiye Fahrettin ponovno je potvrdio nepokolebljivu podršku svoje zemlje Palestini, ističući njeno kontinuirano zagovaranje palestinskih prava usred eskalirajućih izazova.

Tokom intervjua za Al Jazeeru, Altun je dao primjedbe o nekoliko pitanja, uključujući stav Turkiye o izraelsko-palestinskom sukobu, napore njegove zemlje u borbi protiv terorizma i nedavne diplomatske aktivnosti Ankare.

"Pod vodstvom našeg predsjednika, Turkiye će se energično zalagati za trenutni prekid masakra u Palestini i uspostavu suverene, nezavisne palestinske države s glavnim gradom u Istočnom Jerusalemu, temeljene na granicama iz 1967. i posjedujući teritorijalni integritet", rekao je Altun.

"Jer nema drugog načina da zavlada mir u regiji."

Naglasio je vodeću ulogu Turkiye na globalnom niovu u davanju prioriteta palestinskom pitanju, posebno od 7. oktobra, te njenu predanost humanitarnoj pomoći.

Tursko podnošenje pravnog mišljenja Sudu u vezi s postupcima Izraela u Palestini, u skladu s odlukom UN-a, dodatno pokazuje njenu predanost poštivanju međunarodnog prava.

Altun je naglasio aktivnu ulogu Turkiye u predlaganju rješenja i njegovanju jedinstva među palestinskim frakcijama. Ponovio je predanost predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana integriranom djelovanju među palestinskim liderima.

Trgovinska ograničenja s Izraelom

Po pitanju trgovinskih ograničenja s Izraelom, Altun je pojasnio stav Turkiye, ističući da su se odnosi njegove zemlje s Izraelom već znatno pogoršali prije nedavnih događaja. Istaknuo je odluku Turkiye da zaustavi vojne isporuke Izraelu i njenu podršku Palestini.

Počevši od početka maja, Turkiye je zaustavila sav izvoz i uvoz u i iz Izraela, kao kaznenu mjeru protiv brutalnog rata Tel Aviva protiv Gaze u kojem je ubijeno više od 35.200 Palestinaca u nešto više od šest mjeseci.

"Na Bliskom istoku postoji dugotrajno izraelsko pitanje, koje je došlo do vrhunca 7. oktobra 2023.", rekao je Altun.

"Kao Turkiye, poduzet ćemo sve potrebne korake da riješimo ovo pitanje s ozbiljnošću države i u korist potlačenih Palestinaca. Neka niko ne sumnja u to."

Altun je odbacio glasine o tome da turski proizvodi dolaze do izraelske vojske kao dio kampanje dezinformiranja. Naglasio je nepokolebljivu potporu Turkiye Palestincima i njene napore da Izrael pozove na odgovornost za svoje postupke.

Diplomatski napori za prekid vatre se nastavljaju

Što se tiče diplomatskih napora, Altun je istaknuo angažman predsjednika Erdogana u traženju prekida vatre i njegovu predanost postizanju suverene palestinske države. Izrazio je uvjerenje da će vodstvo Turkiye pridonijeti regionalnom miru.

Izjavio je kako odnosi Turkiye sa zemljama u regiji ostaju nepromijenjeni lokalnim izborima, te da se njeni napori za normalizaciju odnosa nastavljaju.

Turski napori u borbi protiv terorizma

Altun je istaknuo nedavne sporazume Turkiye s Irakom, ističući njenu predanost regionalnoj saradnji i stabilnosti. Također se osvrnuo na stajalište Turkiye o terorizmu, potvrđujući njenu odlučnost da se neovisno bori protiv terorističkih organizacija.

Direktor komunikacija također je istaknuo principijelan i humanitaran pristup Turkiye globalnim krizama, zalažući se za mir i stabilnost.

Izrazio je uvjerenje u ulogu svoje zemlje u sprječavanju daljnje eskalacije sukoba i zaštiti globalne stabilnosti.

TRT Balkan / agencije