"Gospodin Netanyahu ne može nikoga prevariti napadajući našeg predsjednika Erdogana kako bi skrenuo pozornost s njegovih ratnih zločina", kazao je Altun.    Foto: AA

Izraelski premijer Netanyahu je "posljednja je osoba koja može govoriti o bilo čemu u vezi s genocidom", rekao je direktor komunikacija Turkiye.

"Netanyahu je savladao vještine prodaje svijetu, svojih ratnih zločina protiv civila kao samoodbranu. Iako ga svijet ne uspijeva zaustaviti, historija će ga suditi kao ratnog zločinca kakav jeste", rekao je Fahrettin Altun na X u srijedu.

Tvrdivši da je Netanyahu "posljednja osoba koja može govoriti o našoj borbi protiv terorizma", Altun je naglasio da se Turkiye bori protiv terorističke grupe PKK i njenih produžetaka više od 40 godina.

"Kurdi u Turkiye sami su se borili protiv PKK koja neselektivno ubija civile i djecu baš kao i sam Netanyahu", dodao je.

Ističući da je Netanyahu "posljednja osoba koja može govoriti o moralu", Altun je osudio višedecenijske misije izraelskog premijera da istjera Palestince iz njihovih teritorija.

"Sada je to podigao na novi nivo koristeći izraelsku vojsku da ubija civile u njihovim domovima, bolnicama i izbjegličkim kampovima", dodao je.

Direktor komunikacija ponovio je pozive Turkiye međunarodnoj zajednici da jednoglasno radi na trenutnom prekidu vatre u Gazi, pozivajući na pregovore o trajnom miru u regiji.

Altun je dodao da će Ankara "nastaviti to činiti bez obzira na političke napade i klevete upućene Turkiye. Nastavit ćemo govoriti istinu!"

'Očajnički pokušaji Netanyahua'

Altun se odlučno osvrnuo na Netanyahuove nedavne optužbe, ističući da pokušaji da se skrene pažnja sa njegovih ratnih zločina neće uspjeti.

"Svijet je vidio šta se dešava u okupiranoj Palestini. Netanyahuovi očajnički pokušaji da spasi svoju političku karijeru ubijanjem civila i širenjem rata osuđeni su na propast", rekao je direktor komunikacija.

Altun je nastavio, izražavajući nepokolebljivu privrženost predsjednika Erdogana pravdi, rekavši:

„Naš predsjednik ga je nazvao takvim kakav jeste i neće prestati da se bori za pravdu bez obzira koliko laži Netanyahu kaže svijetu“.

Izrael je pokrenuo masivan vojni napad na Gazu nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 21.110 Palestinaca, većinom žena i djece, i ranivši 55.243 drugih, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Napad je ostavio Gazu u ruševinama, sa 60 posto oštećene ili uništene infrastrukture enklave, a skoro 2 miliona ljudi raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova.

Prema zvaničnim podacima, u napadu Hamasa ubijeno je oko 1.200 Izraelaca.

TRT Balkan / agencije