Najmanje 18.342 ljudi je poginulo, dok je povrijeđeno više od 70.000 građana u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio jugoistočni dio Turkiye.     Foto:  AA

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turkiye osudio je one koji pokušavaju davati političke izjave nakon smrtonosnih zemljotresa koji su pogodili zemlju, ubivši i povrijedivši desetine hiljada ljudi.

"Nije vrijeme za politiku i najoštrije osuđujemo izjave pojedinih političkih ličnosti koje nastoje sijati podjele. Prolazimo kroz težak period kao nacija. Pozivamo sve da izbjegavaju neodgovorne izjave i da budu dio rješenja", napisao je Fahrettin Altun na Twitteru u četvrtak.

Altun je također rekao da je Ankara "zahvalna" na podršci Twittera u borbi protiv dezinformacija nakon smrtonosnih zemljotresa.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što je Turkiye podsjetila Twitter na odgovornost prema dezinformacijama, lažnim izvještajima, lažnim kampanjama pomoći, lažnim profilima i dijeljenju netačnih informacija na platformama društvenih mreža.

"Turske vlasti su imale produktivan sastanak s Twitterom. Zahvalni smo Twitteru na saradnji i obećavanju da će podržati napore Turkiye u borbi protiv dezinformacija", rekao je Altun na Twitteru.

"Dezinformacije su zajednički neprijatelj čovječanstva i ozbiljna prijetnja demokratiji, socijalnom miru i nacionalnoj sigurnosti. Radujemo se bliskoj saradnji s Twitterom u narednih nekoliko dana i sedmica", rekao je Altun.

Prethodno je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio potrebu borbe protiv provokatora koji dezinformacijama unose zbunjenost i uznemirenost među ljude.

“Potpuna kontrola” potrage i spašavanja

"Uprkos izazovima u prvom danu našeg reagovanja zbog zimskih uslova i drugog velikog zemljotresa devet sati nakon toga, u narednim danima uspostavili smo potpunu kontrolu nad naporima potrage i spašavanja", rekao je Altun.

"Još smo u fazi potrage i spašavanja, i nećemo stati dok ne pronađemo sve koje možemo. U isto vrijeme, kao što je naš predsjednik naveo, u toku su i planovi za uklanjanje ruševina kako bi se omogućio lakši pristup pogođenim područjima.”

Altun je rekao da je cilj potpuni oporavak i rekonstrukcija ovih 10 pokrajina u roku godine, dodajući da je vlada u potpunosti posvećena pružanju skloništa svima kojima je u međuvremenu potrebno.

Napomenuo je da su pojedini hoteli u pokrajinama Mersin i Antalija, uključujući Alanyu, otvorili svoja vrata žrtvama zemljotresa.

"Potpuna mobilizacija naših koordinacionih centara u svakom gradu omogućit će nam da prevaziđemo početne izazove kao što su, između ostalog, zatvaranje puteva i pristup aerodromu. Danas smo u mnogo boljoj poziciji da odgovorimo na sve izazove, uključujući nestašicu loživog ulja i potrebe za grijanjem", dodao je.

To je potrebno za borbu protiv provokatora koji koriste dezinformacije kako bi unijeli uznemirenost i zabunu među ljude, rekao je Altun, dodavši: "Njihov cilj je da ometaju naše napore i slome volju našeg naroda."

TRT World