Direktor za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun prisustvuje Istanbulskom sigurnosnom forumu koji organizira Direkcija za komunikacije Predsjedništva.      Foto: AA

“Turkiye je stekla poštovanje u međunarodnoj dinamici i uspješno obavlja ključnu ulogu, posebno u regionalnim pitanjima, uključujući Bliski istok i Kavkaz”, rekao je direktor komunikacija ove zemlje.

U članku koji su objavili britanski Daily Express i ruski Interfax, direktor komunikacija Fahrettin Altun rekao je da su rješenje i humanitarno orijentisan politički stav predvođen predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u nedavnom izraelsko-palestinskom sukobu dokazali efikasnost Turkiye u međunarodnim pitanjima.

„Kao što pokazuju situacije u Ukrajini, Karabahu i drugim regionalnim pitanjima, kako se približavamo drugom stoljeću Republike, Turkiye je postala vodeća i utjecajna zemlja u regionu“, rekao je Altun.

"Vodeća i pionirska uloga u drugom stoljeću Republike"

Direktor komunikacija je rekao da su se međunarodne strukture poput Vijeća sigurnosti UN-a pokazale nedovoljnim u rješavanju globalnih pitanja i čak su pogoršale te probleme, što je dovelo do pogoršanja kriza.

Altun je istakao potrebu osnivanja međunarodnih organizacija koje će biti u skladu s duhom novog stoljeća i uzimaju u obzir novonastalu globalnu dinamiku.

“Turkiye efikasno koristi moderne alate za interakciju između država, kao što su humanitarni i diplomatski kanali, kao i javna diplomatija, u rješavanju globalnih i regionalnih pitanja”, rekao je.

„Uloga Turkiye u Sporazumu o koridoru žitarica pokazala je njen potencijal kao efikasne snage u pronalaženju rješenja koja se protežu izvan jedne regije, uključujući mnogo širu geografiju, posebno u Africi."

“Turkiye će biti jedan od najznačajnijih aktera novog stoljeća”

Ističući namjeru Turkiye da bude jedan od najznačajnijih globalnih aktera novog stoljeća, Altun je rekao da će zemlja brzo i samopouzdano napredovati ka svojim ciljevima iz 2053. i 2071. godine.

"Sve inovacije koje donosi informacijska i komunikacijska tehnologija mobilizirane su kako bi ova težnja bila održiva", rekao je.

Dodao je da “Republika Turkiye nastavlja svoj put u skladu s principima i vrijednostima postavljenim u njenom temelju u svim oblastima koje zahtijeva modernizacija.”

„Novo stoljeće Republike bit će “Stoljeće Turkiye”. Ovo nije apstraktna ili nerealna tvrdnja i želja; to je moćna vizija koja proizlazi iz historije, nacionalnog jedinstva, državne mudrosti i sposobnosti da budemo država.”

Altun je naglasio da su društveni, ekonomski i geopolitički položaj i potencijal Turkiye među najznačajnijim faktorima koji potvrđuju legitimnost njegove tvrdnje.

„Štaviše, snažno vodstvo, efikasna i svestrana diplomatija i cilj prosperitetnijeg društva čine temeljne stubove kodiranja stoljeća Republike kao stoljeća Turkiye.”

TRT Balkan