Altun je govorio na panelu "Odnosi Turkiye sa Ujedinjenim Kraljevstvom" koji je od Direkcije za komunikacije održan u Ambasadi Republike Turkiye u Londonu.    Foto: Twitter/@iletisim

Turkiye je otvorena za sve vrste saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom po regionalnim i globalnim pitanjima, posebno Palestinom, rekao je šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun.

Altun je govorio na panelu "Odnosi Turkiye sa Ujedinjenim Kraljevstvom" koji je od Direkcije za komunikacije održan u Ambasadi Republike Turkiye u Londonu.

Mnogi akademici, predstavnici think-tankova, novinari i privrednici prisustvovali su panelu na kojem su se ocjenjivali odnosi između Turkiye i Ujedinjenog Kraljevstva i dinamika promjena u odnosima između dvije zemlje nakon Brexita.

Na otvaranju panela prisutnima se putem video poruke obratio i šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun.

Navodeći da svijet prolazi kroz mračni vrtlog i suočava se sa različitim izazovima, Altun je naveo da se u ovom procesu često pojavljuju regionalne i globalne krize i sukobi.

Ističući da je sukob između Ukrajine i Rusije jedna od tih kriza, šef Direkcije za komunikacije je rekao da Turkiye, od samog početka poziva na umjerenost strana te da se zalaže za rješavanje sukoba putem pregovora, a ne ratom, uz moto da u dostojanstvenom miru nema gubitnika.

"Rat Ukrajine i Rusije imao je i globalne posljedice, poput krize s hranom. Sporazumom o koridoru žitarica spriječili smo da svijet doživi krizu hrane", kazao je Altun.

Istakao je da su još jedan problem koji danas ima globalne posljedice izraelski napadi na Palestinu.

Navodeći da izraelsko ugnjetavanje koje traje već godinama ukazuje na drugu fazu, Altun je naveo da Izrael koristi glad kao oružje u svojim napadima koji traju već 6 mjeseci, te da je nemoguće čak i pružanje zdrave humanitarne pomoći regionu.

Kako je kazao, osim humanitarnih katastrofa, iz dana u dan rastu i problemi s kojima se suočavaju posebno muslimani, kao što su rasizam, diskriminacija i islamofobija.

"Porast rasizma i ksenofobije, posebno u zapadnim zemljama posljednjih godina, uzrokuje da države postaju sve zatvorenije za strance. Porast protekcionizma u na globalnom polju također lišava hiljade potlačenih i potrebitih ljudi od najosnovnije humanitarne pomoći. Kao Turkiye, suprotstavljamo se svakoj vrsti rasizma i diskriminacije. Mi smo jedna od zemalja koja je na najbolji način položila test po pitanju izbjeglica s kojim se suočava cijeli svijet. Trajno rješenje za problem izbjeglica moguće je jedino uspostavljanjem sistema zasnovanog na pravednoj raspodjeli globalnog bogatstva", rekao je Altun.

Istakao je da ono što sve te probleme čini haotičnijim jeste problem dezinformacija, te naveo da je problem dezinformacija, koji je postao pošast današnjice, najopasnija epidemija koja kvari društva i institucije.

Napomenuo je da dezinformacije vide kao problem ne samo na nacionalnom već i na globalnom nivou.

"Zato se ne suzdržavamo od otkrivanja dezinformativnih aktivnosti u regionalnim sukobima. Također se, preko naših relevantnih institucija i organizacija, borimo protiv sistematskih kampanja dezinformacija koje Izrael koristi da prikrije svoje brutalne napade. Jer Izrael masakrira i Palestince i samu istinu. Odbrana Palestinaca i istine na neki način znači i odbrana ljudskog dostojanstva", poručio je Altun.

Direkcija za komunikacije je u Institutu "Yunus Emre" u Londonu organizirala izložbu pod nazivom "Stoljeće Turkiye" koja odražava prirodne i historijske ljepote Turkiye.

Direkcija će organizirati iftar na Trafalgarskom trgu u Londonu u okviru projekta Ramazanski šator, koji se u Velikoj Britaniji od 2011. održava svake godine.

TRT Balkan / agencije