Fahrettin Altun osudio je u ponedjeljak novinsku agenciju Reuters zbog neosnovanih navoda o sinu turskog predsjednika.     Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Turkiye Fahrettin Altun osudio je u ponedjeljak novinsku agenciju Reuters zbog neosnovanih navoda o sinu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, optuživši je za širenje dezinformacija.

Altun je na svom nalogu na društvenim mrežama podijelio vijest novinske agencije Reuters o sinu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Bilalu Erdoganu.

On je optužbe protiv Bilala Erdogana nazvao neosnovanim, rekavši da novinska agencija nije bila u stanju čak ni nezavisno potvrditi da li su predsjednik Erdogan i njegov sin Bilal bili svjesni ili su bili umiješani u navodnu šemu podmićivanja švedske firme.

"Ovaj dezinformacijski proizvod, koji je eklatantno kontradiktoran sa sljedećim rečenicama i praktički priznaje svoju nerelevantnost, čak i na minimalnom nivou pridržavanja osnovnih novinarskih kriterija, tip je koja će se učiti na časovima novinarstva", rekao je Altun.

Citirao je rečenice iz Reutersovog članka: "Na kraju krajeva, nije bilo nikakvog nezakonitog plaćanja prema žalbi koju je vlastima podnio pojedinac, a koju je imao na uvid Reuters. Zapravo, Dignita Systems AB, švedska kompanija, iznenada je odustala od projekta krajem prošle godine, prema dvojici ljudi upoznatih s ovim pitanjem i komunikacijama kompanije u koje je uvid imao Reuters."

"Reuters nije mogao nezavisno potvrditi da li su predsjednik Erdogan i njegov sin Bilal bili svjesni, ili su bili umiješani u Dignitinu navodnu šemu podmićivanja", nazivajući to zamišljenim scenarijem.

Altun je također naglasio da je članak pokrenuo pitanja jer je objavljen neposredno prije predstojećeg samita lidera NATO-a.

“Želimo vrlo jasno naglasiti da ove tendenciozne vijesti, koje usmjeravaju lobiji koji se suprotstavljaju Turkiye i javne vlasti koje vrše pritisak na Turkiye, nikada neće naštetiti principijelnom stavu Turkiye”, poručio je Altun i dodao:

"Osuđujemo Reuters što je servirao ove lažne vijesti, što još jednom dokazuje koliko je naša borba protiv dezinformacija važna cijelom svijetu."

Direkcija za komunikacije pod Altunom je napravila snažan pritisak na širenje dezinformacija, uključujući i namjensku jedinicu direkcije i redovno izdavanje "biltena dezinformacija".

TRT Balkan / agencije