"Ovo je pokušaj da se sakrije ružna istina o izraelskom uništavanju života civila", napisao je Altun. Foto: AA

Izrael još jednom pokazuje da ga ne zanima zaštita civila niti poštivanje osnovnih ljudskih prava, rekao je šef Direkcije za komunikacije pri uredu predsjednika Turkiye Fahrettin Altun.

Nakon prekida komunikacija i interneta u Pojasu Gaze uslijed najintenzivnijeg bombardovanja Gaze od početka sukoba i najave da izraelska vojska širi kopnene aktivnosti Altun se javnosti obratio saopćenjem na društvenoj mreži X.

"Potpuni prekid fiksne, mobilne i internetske komunikacije u Pojasu Gaze signalizira najnoviju fazu izraelske vojne kampanje protiv Palestinaca. Dok izraelska vojska nastavlja svoje najintenzivnije zračne napade na Pojas Gaze, koji je pod opsadom od 7. oktobra, njen istovremeni pokušaj uništavanja komunikacija očit je napad na najosnovnija ljudska prava i vrijednosti", rekao je Altun.

On u objavi dodaje da "izraelsko zamračenje, čiji je cilj spriječiti sve međunarodne komunikacijske kanale koji povezuju Gazu s vanjskim svijetom, jasno ukazuje na namjeru počinjenja ratnih zločina. Ovo je pokušaj da se sakrije ružna istina o izraelskom uništavanju života civila."

Šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika kaže da kontinuirano nedjelovanje Zapada pred ovim napadom čini ih sukrivcima u ovom zločinu.

"Oni koji se protive bilo kakvim ograničenjima sposobnosti Izraela da napada neselektivno i bez ikakvih posljedica moraju još jednom pogledati gdje se nalaze. Moraju shvatiti da će njihov poticajni stav u ovim užasnim danima ostati zapisan kao trajna mrlja u njihovoj historiji. Snažno osuđujem Izrael zbog ignoriranja osnovnih prava i sloboda ljudi u Gazi i ostatku Palestine. Ovo mora smjesta prestati. Svjetske sile koje podupiru ove zločine nemaju više moralne osnove da bi od sada bilo kome držale lekcije", potcrtao je Altun.

TRT Balkan / agencije