Altun je naveo da intenzivno rade pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi doprinijeli opravdanom otporu naroda Gaze.     Foto: AA

Direktor Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun obratio se na simpozijumu "Medijska borba za istinu o ratu u Gazi" na kojem je govorio o dezinformacijama i cenzurama koje provodi Izrael.

"Politika nasilja, dezinformacija i cenzure koju provodi Izrael kako bi sakrio, legitimizirao i institucionalizirao ugnjetavanje koje se decenijama nastavlja u Palestini i produbljuje u Gazi nakon 7. oktobra ne prijeti samo palestinskom narodu, već cijelom čovječanstvu, svjetskom i regionalnom miru. Da bi se te prijetnje eliminisale, prije svega, moraju biti kažnjeni ratni zločini i genocidni potezi Izraela", istakao je Altun, saopštio je Ured za komunikacije Ambasade Turkiye u Sarajevu.

Podsjećajući da intenzivno rade na dešifrovanju sadržaja dezinformacija i lažnih informacija koje proizvodi Izrael, Altun je kazao da Izrael ovim kampanjama dezinformacija pokušava prikriti istinu i učiniti je nevidljivom.

"Želimo otkriti i donijeti te laži, zajedno s činjenicama, do agendi međunarodne zajednice. Radimo na tome. U tom kontekstu, naš Centar za borbu protiv dezinformacija koji djeluje u okviru Direkcije za komunikacije Predsjedništva radi 24 sata. Vijesti o izraelskim lažima koje smo razotkrili prenose se u medijima širom svijeta", rekao je Altun.

Direktor za komunikacije Altun je naveo da intenzivno rade pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi doprinijeli opravdanom otporu naroda Gaze i osigurali da njihov glas glasnije odjekne u svijetu.

"Kao članovi globalne zajednice savjesti, moramo više stavljati na dnevni red situaciju u Gazi, koristeći sva sredstva koja su nam na raspolaganju, i glasnije vikati cijelom svijetu da je Izrael počinio ratni zločin. Kao Turkiye, ulažemo sve naše napore u tom pogledu i spremni smo na više", napomenuo je Altun.

Istakao je da je Turkiye u svim međunarodnim krizama u koje je do sada bila uključena, djelovala u saradnji i koordinaciji s akterima globalne svijesti i pokazala važnost toga cijelom svijetu.

TRT Balkan / agencije