Altun je naglasio da se protiv govora mržnje u online medijima treba boriti kroz strategiju individualne, društvene i političke dimenzije.           Foto: AA

Govor mržnje jedan je od "najvažnijih" problema medija i protiv njega se treba boriti jer cilja na društveni mir, rekao je u srijedu turski šef Direkcije za komunikacije pri Uredu predsjednika Fahrettin Altun.

"Govor mržnje je jedan od "najvažnijih" problema medija u Turkiye kao i u svijetu. Svjedoci smo da sve veći govor mržnje u online medijima može zatrovati društveni mir, političku kulturu, porodične vrijednosti, kulturnu dinamiku i međusobne poštovanje u Turkiye“, rekao je Fahrettin Altun na panelu o borbi protiv govora mržnje u online medijima u glavnom gradu Ankari.

Altun je rekao da su vijesti mržnje i govor mržnje jedan od razloga zašto se istinom manipulira lažima u današnjem svijetu u kojem je digitalizacija postala široko rasprostranjena.

"Protiv govora mržnje se mora boriti i u medijima i na institucionalnom nivou", rekao je.

U mnogim studijama otkriveno je da je Turkiye zemlja koja je najizloženija dezinformacijama u svijetu, napomenuo je Altun, dodajući: „Povjerenje u online medije je 2022. opalo s 5% na 36% u odnosu na 2021. godinu. 64% društva ne vjeruje digitalnim medijima. Najvažniji razlog za ovu situaciju je izobličenje i lažni sadržaj“.

“Dakle, najvažniji izvor govora mržnje u online medijima u našoj zemlji je sadržaj u kategoriji izobličenja - laži”, naveo je.

Altun je naglasio da se protiv govora mržnje u online medijima treba boriti putem strategije individualne, društvene i političke dimenzije.

TRT Balkan