Altun je podsjetio na napore turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u predstavljanju rješenja dvije države za pitanje Kipra na različitim međunarodnim platformama.   Foto: AA

Turkiye će se uvijek sjećati i neće dozvoliti da se zaborave napori etničkog čišćenja i isključivanja usmjereni prema kiparskim Turcima, rekao je direktor za komunikacije Fahrettin Altun.

“Prvo, postoje zločini koji se čine. Drugo, pred licem ovih zločina, postoji slavan i ponosan otpor kiparskih Turaka”, rekao je Altun u četvrtak gostujući na izložbi "Činjenice o Kipru" u Ankari.

Izložba prikazuje događaje koji su doveli do Kiparske mirovne operacije, koja je okončala zločine na Kipru.

Sadrži brojne fotografije, novine i vijesti iz tog perioda. Ersin Tatar, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar (TRNC), također je prisustvovao događaju.

'Kiparsko pitanje'

Altun je rekao da će Turkiye održati mnoge aktivnosti tokom cijele godine kako bi se nastavilo pričati o Kiparskom pitanju širom svijeta, a izložba će pokazati kako su kiparski Turci bili potlačeni pod utjecajem globalnih sila.

“Ponovo, zahvaljujući snažnoj podršci i doprinosu Republike Turkiye, kao i slavnoj borbi kiparskih Turaka, ovi pokušaji genocida nisu dozvoljeni, a ove zlonamjerne aktivnosti, hvala Allahu, su okončane“, dodao je.

Direktor za komunikacije Turkiye rekao je da se moraju sjetiti "gorkih istina" historije, dodajući da TRNC nastavlja da brani pitanje kiparskih Turaka na međunarodnoj sceni pristupom zasnovanim na dijalogu i diplomatiji.

Rešenje dvije države

Altun je podsjetio na napore turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u predstavljanju rješenja dvije države za pitanje Kipra na različitim međunarodnim platformama, uključujući UN, dodajući da je stavljanje TRNC-a kao članicu posmatrača Organizacije turskih država potvrda podrške Ankare.

​​ ​​Etnički napadi koji su započeli početkom 1960-ih prisilili su kiparske Turke da se povuku u enklave radi njihove sigurnosti.

Godine 1974. državni udar kiparskih Grka koji je imao za cilj grčku aneksiju ostrva doveo je do vojne intervencije Turkiye kao sile garanta za zaštitu kiparskih Turaka od progona i nasilja.

TRNC je osnovan 15. novembra 1983. godine. Posljednjih godina bilježi povremeni mirovni proces, uključujući neuspjelu inicijativu u Švicarskoj 2017. pod pokroviteljstvom zemalja garanta Turkiye, Grčke i Velike Britanije.

Administracija kiparskih Grka primljena je u EU 2004. godine, iste godine, kada su kiparski Grci osujetili plan UN-a za okončanje dugogodišnjeg spora.

TRT Balkan / agencije