Turski šef komunikacija kaže da nacija nikada neće oprostiti onima koji prijete budućnosti zemlje.      Foto: AA

Duh koji je porazio pokušaj državnog udara 15. jula 2016. garant je budućnosti Turkiye, rekao je šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun.

"Nikada nećemo zaboraviti i nikome nećemo dopustiti da zaboravi epopeju ispisanu mudrošću našeg naroda i veličanstvenim otporom uz poziv i stav našeg predsjednika koji je osvijetlio tamu noći 15. jula", poručio je Fahrettin Altun u poruci na Twitter za 15. juli, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva.

Otkako je proglašen u oktobru 2016., svake godine nacija obilježava 15. juli kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva događajima koji se održavaju širom zemlje u znak sjećanja na one koji su izgubili živote uzvrativši udarac pučistima i prisjećajući se hrabrosti nacije.

Rekavši da je 15. jula došlo do "blagoslovljenog otpora", Altun ga je nazvao danom kada se "učvršćena volja nacije u svom svom sjaju usprotivila terorizmu".

Dodao je da se otpor herojski suprotstavio pokušaju puča svojim "golim rukama", spriječio zamke, nije dao milosti teroristima i osujetio je izdajničke planove hrabrošću i vjerom.

FETO i njegov vođa sa sjedištem u SAD-u Fetullah Gulen orkestrirali su poraženi državni udar 15. jula 2016. g., u kojem su ubijene 252 osobe, a 2734 povrijeđene.

Poznato je da se pripadnici FETO-a godinama infiltriraju u državne institucije, uključujući pravosuđe, policiju i vojsku. "Poput hučne rijeke, heroji Stoljeća Turkiye srušili su brane podignute pred svojom voljom i napisali novi manifest otpora, slobode i nezavisnosti protiv tenkova i topova 15. jula", rekao je Altun.

“U noći otpora i uskrsnuća naši šehidi i veterani su nam zadužili slobodnu budućnost, utrli put Stoljeću Turkiye i ostavili naslijeđe koje nikada neće zaboraviti izdaju i odanost”, dodao je.

Altun je rekao da nacija nikada neće oprostiti onima koji prijete budućnosti zemlje. "Neka svi znaju, neka svi čuju da je borba protiv FETO-a naš glavni prioritet", dodao je.

Pod vodstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je, Turkiye će se nastaviti boriti protiv svih terorističkih skupina, posebno FETO-a, sve dok posljednji terorist ne bude "neutraliziran".

"U povodu 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, milosrdno se sjećamo svojih šehida i želimo dobro zdravlje svojim braniteljima. S poštovanjem pozdravljamo svoj cijenjeni i herojski narod", dodao je.

Pokušaj invazije u obliku državnog udara

U intervjuu za tursku javnu radioteleviziju TRT Altun je također rekao da je 15. juli bio "pokušaj invazije u obliku državnog udara" koji je zaprijetio nezavisnosti, stabilnosti i budućnosti nacije.

Kazao je kako turski narod nije dopustio teroristima da provedu svoj "prljavi projekt".

"U sedam godina od tada također smo vidjeli da su naša država i institucije puno jače nakon što su država i naše institucije očišćene od te izdajničke terorističke skupine", dodao je

TRT Balkan