"Bdimo na istini 24 sata dnevno, sedam dana u nedjeljui", rekao je Altun, naglašavajući da turski komunikacijski model stavlja istinu u središte.      Foto: AA

Digitalni medijski krajolik predstavlja nove prijetnje i izazove, s krizom istine koja preuzima globalni diskurs, upozorio je šef komunikacija Republike Turkiye Fahrettin Altun.

"Najznačajniji od ovih izazova svakako je činjenica da je istina potkopana, oslabljena i preuzeta lažima s jedne strane i kriza istine s druge strane", rekao je Altun u petak tokom svog obraćanja na događaju "Škola Bab-i Ali: Prijetnja dezinformacijama i komunikacijske strategije u 21. stoljeću".

Dezinformacije su primarni pokretač ovih izazova, dodao je, nazivajući ih "pošastima našeg vremena".

Skrećući pozornost na činjenicu da je "Izrael koristio dezinformacije kao oružje u proteklih 230 dana u nastojanju da prikrije svoje zločine" u palestinskoj Gazi, Altun je obećao da će Turkiye nastaviti svoje snažne napore protiv ove kampanje dezinformacija.

"Istina u centru"

"U ovoj eri poznatoj kao era post-istine, ulažu se napori da se potkopa istina, a borba protiv ovog globalnog problema na individualnom i institucionalnom nivou jedna je od naših najvažnijih aktivnosti", rekao je šef za komunikacije Republike Turkiye. Naglasio je da "Turski model komunikacija", koji se provodi pod vodstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uključuje strategije koje omogućavaju zemlji da se bori protiv dezinformacija koristeći različite instrumente.

“Bdimo na istini 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji”, rekao je Altun, istaknuvši da njihov komunikacijski model stavlja istinu u centar.

TRT World