Ambasador Aksoy je kazao da je, između ostalog, razgovarano o saradnji u oblasti informacionih tehnologija.      Foto: AA

Ambasador Republike Turkiye u Srbiji Hami Aksoy razgovarao je danas u Beogradu sa srbijanskim ministrom informacija i telekomunikacija Mihailom Jovanovićem, zahvalivši mu na pomoći njegove zemlje zemljotresom pogođenim turskim regijama.

Kako je za AA kazao ambasador Aksoy, osnovni razlog posjete bio je izraziti zahvalnost Srbiji zbog pomoći upućenoj u Turkiye, nakon razornih zemljotresa koji su u februaru pogodili ovu zemlju.

"Tada smo pokrenuli kampanju pomoći putem sms poruka i ja sam to ministru prenio odmah nakon zemljotresa, tako da je njegovim posredstvom kampanja otpočela istog dana u večernjim satima. Kao što znate, računi su bili u eurima i dolarima, a građanima Srbije je bilo teže da pomognu u dinarima, Međutim, sms-kampanja je to znatno olakšala, sa 80 hiljada sms poruka i prikupljenih 135 hiljada eura pomoći", pojasnio je Aksoy.

Podsjetivši da je današnjem sastanku s ministrom Jovanovićem prisustvovao zajedno sa zamjenikom generalnog direktora turske Halkbanke Hasanom Comertom i predsjednikom Tursko-srpskog privrednog društva Fatihom Karacom, ambasador Aksoy je kazao da je, između ostalog, razgovarano o saradnji u oblasti informacionih tehnologija.

Aksoy je kazao da je ovom prilikom s Jovanovićem razgovarano i o projektu "Digitalna Evropa", odnosno o zajedničkom učešću turskih i srpskih firmi, na šta, kako je podsjetio, pozitivno gleda i srbijanska strana.

TRT Balkan / agencije