Akar je dodao da je prema sporazumu koji ističe 18. maja, do sada izvezeno 30 miliona tona žitarica onima kojima je to potrebno.     Foto: AA

Sastanak o produženju sporazuma o crnomorskom žitu održava se u srijedu u Istanbulu, a učestvuju predstavnici Turkiye, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija (UN), izjavio je turski ministar nacionalne odbrane Hulusi Akar.

"Sastanak zamjenika ministara odbrane Turkiye, Rusije, Ukrajine i zvaničnika UN-a u Istanbulu počeo je danas. Nastavljamo naše pregovore kako bismo osigurali da se ovaj posao ne zaustavi i da se održi stabilnost", rekao je Akar na događaju u središnjoj regiji Kayseri.

Akar je dodao da je prema sporazumu koji ističe 18. maja, do sada izvezeno 30 miliona tona žitarica onima kojima je to potrebno.

U julu prošle godine, Turkiye, UN, Rusija i Ukrajina potpisale su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-om kako bi nadgledao isporuke.​​​​​

TRT Balkan / agencije