Akar je rekao da su turske snage odgovorile na napad i neutralizirale najmanje deset terorista.      Foto: AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar saopćio je da je neutralizirano najmanje deset terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije i to u akciji koja je bila odgovor na teroristički napad u kojem su ranjena četvorica pripadnika Turskih oružanih snaga u toj regiji.

“Borbu protiv terorista ćemo nastaviti bez prestanka, s predanošću i ustrajnošću. Ponavljamo, kao i obično, da će se ova borba nastaviti sve dok i posljednji terorist ne bude eliminiran. Borba još uvijek traje“, rekao je resorni turski ministar Akar u Kayseriju.

Četiri turska vojnika ranjena su u napadu koji su jučer izveli teroristi YPG/PKK-a na sjeveru Sirije.

Teroristi su napali turske baze simultanim minobacačkim i višecijevnim raketnim bacačima u zonama operacije Maslinova grančica i operacije Štit Eufrata.

Akar je rekao da su turske snage odgovorile na napad i neutralizirale najmanje deset terorista.

Kazao je i da su ranjeni turski vojnici zbrinuti u bolnici.

Turkiye je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje južne granice duž sjevernog pograničnog pojasa u Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika i dobrovoljni povratak izbjeglica. Bile su to operacije ”Štit Eufrata” (2016), ”Maslinova grančica“ (2018) i ”Izvor mira” (2019).

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Republici Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a odgovorni su za smrt najmanje 40.000 ljudi.

TRT Balkan / agencije