"Kao dvije civilizovane zemlje, Turkiye i Grčka mogu rješavati ove probleme u skladu s duhom savezništva, na miran način, uz uzajamno poštovanje i dijalog", rekao je Akar.        Foto: AA

Ministar odbrane Turkiye Hulusi Akar izjavio je u utorak da ova zemlja ima želju da od Egeja i Mediterana napravi mora prijateljstva i solidarnosti.

Akar je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim kolegom Nikolaosom Panagiotopoulosom u južnoj regiji Hatay pogođenoj zemljotresom rekao da Turkiye nastoji imati dobre odnose sa susjednom Grčkom.

Prema njegovim riječima postoje neki problemi između dvije zemlje, a "kao dvije civilizovane zemlje, Turkiye i Grčka mogu rješavati ove probleme u skladu s duhom savezništva, na miran način, uz uzajamno poštovanje i dijalog".

"Vjerujemo da bi to bilo od obostrane koristi", rekao je Akar.

Panagiotopulos je takođe izrazio volju za uspostavljanjem stabilnosti u bilateralnim odnosima, navodeći da tragedije poput zemljotresa pokazuju koliko su mali postojeći problemi između Grčke i Turkiye.

"Svijet se u posljednje vrijeme suočava sa izazovima u pogledu bezbjednosti", rekao je Panagiotopulos, dodajući da dvije zemlje moraju zajedno raditi protiv takvih izazova.

Zemljotresi magnitude 7,7 i 7,6 stepeni pogodili su 6. februara 11 turskih regija, pri čemu je pogođeno oko 14 miliona ljudi u Turkiye.

TRT Balkan / agencije