Turkiye se zalaže za "razumno rješenje" problema, kazao je Hulusi Akar.     Foto: AA

Turkiye pomno prati situaciju nakon obaranja američkog vojnog drona koji je u utorak srušen u međunarodnom zračnom prostoru iznad Crnog mora, izjavio je u srijedu ministar nacionalne odbrane te zemlje Hulusi Akar.

"Kao što znate, taj incident se dogodio jučer. Pomno pratimo događaj. Imamo razne kontakte", rekao je Akar novinarima u Ankari.

Izjavio je to dan nakon što je Pentagon objavio da je ruski borbeni avion SU-27 udario u dron Reaper, srušivši američku letjelicu.

Turkiye se zalaže za "razumno rješenje" kada je u pitanju incident, dodao je Akar.

Rusija je u utorak demantovala da su njeni borbeni avioni imali kontakt s američkim vojnim dronom koji je srušen u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Crnog mora.

"Ujutro 14. marta, nadzor vazdušnog prostora ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga zabilježio je let američke bespilotne letjelice MQ-9 prema državnoj granici Ruske Federacije", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

U saopštenju se navodi da su borbeni avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva poletjeli kako bi identifikovali dron koji je potom, kako se navodi, izveo nekontrolisani let, izgubio visinu i srušio se u vodu nakon nekoliko oštrih manevara.

TRT Balkan / agencije