Akar je istakao da su aktivnosti u svemiru i sajber prostoru veoma važne i za Oružane snaga Turkiye i druge institucije.     Foto: AA

Ministar odbrane Turkiye Hulusi Akar naglasio je važnost djelovanja u svemirskim tehnologijama povodom lansiranja prvog nacionalnog satelita visoke rezolucije za posmatranje Zemlje.

"Naše Oružane snage su spremne, izvršile su neophodnu obuku. Od prvog trenutka ćemo imati maksimalnu korist od ovog satelita i osjetit ćemo njegove prednosti", rekao je Akar u obraćanju na ceremoniji održanoj u Institutu za istraživanje svemirskih tehnologija TUBITAK u turskoj prijestolnici Ankari.

Istakao je da su zahvaljujući aktivnostima poduzetim pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana ostvareni brojni uspjesi u oblasti nacionalne odbrambene industrije i tehnologije.

Akar je opisao satelit IMECE kao novu kariku u lancu uspjeha. Također je posebno naglasio važnost djelovanja u svemirskim tehnologijama u oblikovanju svijeta današnjice i budućnosti.

Akar je istakao da su aktivnosti u svemiru i sajber prostoru veoma važne i za Oružane snaga Turkiye i druge institucije.

"Turkiye pomno prati dešavanja u ovoj oblasti. Satelitskim sistemom IMECE, dobićemo novu sposobnost u tom pogledu", rekao je Akar.

Naglasio je da će potrebe Oružanih snaga Turkiye za izviđanjem, osmatranjem i obavještajnim podacima biti zadovoljene satelitskim snimcima visoke rezolucije iz cijelog svijeta.

Akar je istakao da su Oružane snaga Turkiye jedna od rijetkih vojski u sklopu NATO-a koje posjeduju svemirske kapacitete.

"Svi trebaju znati da je snaga i veličina turskih Oružanih snaga značajna vrijednost za NATO savez u kojem se nalazimo i da na ovaj način pružamo veliki doprinos svima", kazao je Akar.

Dodao je da su svjesni da se svemir sve više koristi u vojne svrhe kao i njegovog budućeg utjecaja.

"Prema tome, mi već poduzimamo proaktivne mjere i radimo svom snagom", naveo je turski ministar odbrane.

Na kraju je istakao da su vrlo ponosni zbog lansiranja prvog nacionalnog satelita visoke rezolucije:

"Nakon ogromnih napora ostvarili smo ovaj uspjeh. Čestitamo svima koji su dali doprinos."

Turkiye je u subotu uspješno u svemir lansirala prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje, nazvan IMECE.

Prvi satelit turske proizvodnje lansiran je u subotu ujutru iz baze svemirskih snaga Vandenberg u američkoj državi Kaliforniji u 8.48 sati po srednjoevropskom vremenu.

Ovim lansiranjem će Turkiye prvi put imati elektro-optičku satelitsku kameru visoke rezolucije u orbiti.

IMECE-ova orbita će biti podudarna sa Suncem na visini od 680 kilometara i služiti u oblastima odbrane, upravljanja katastrofama, životne sredine i urbanizacije, te poljoprivrede i šumarstva.

Tokom misije od pet godina, satelit IMECE će snimati slike iz cijelog svijeta.

IMECE, prvi turski nacionalni satelit visoke rezolucije, dizajnirao je i razvio Institut za istraživanje svemirskih tehnologija TUBITAK.

TRT Balkan