Akar je demantovao navode o ilegalnom prelasku državne granice nakon zemljotresa.     Foto: AA

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je da se blizu 60.000 Sirijaca, nakon zemljotresa koji su početkom februara pogodili Turkiye i Siriju, dobrovoljno vratilo u matičnu zemlju.

Akar, zajedno sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Turkiye generalom Yasarom Gulerom, nastavlja svoje aktivnosti u Hatayu, jednoj od provincija koje su najviše pogođene zemljotresima 6. februara.

Obišao je i bazu Kumlu. Demantovao je i navode o ilegalnom prelasku državne granice, nakon zemljotresa.

"Naše granice se danonoćno čuvaju i nadziru najintenzivnijim mjerama u historiji Republike, najsavremenijim tehnološkim alatima i opremom. Poduzimamo sve mjera predostrožnosti", rekao je Akar.

Demantovao je i tvrdnje da je nakon zemljotresa došlo do "priliva izbjeglica iz Sirije u Turkiye".

"Ovo nije tačno. Na graničnoj liniji smo vršili inspekcije, razgovarali sa civilnim i vojnim vlastima. Oko 60.000 Sirijaca koji su izgubili rodbinu i domove nakon zemljotresa dobrovoljno se vratilo u svoju zemlju. Nikada nećemo dozvoliti bilo kakav ilegalni prelazak preko granica, tako nešto ne dolazi u obzir", poručio je Akar.

Odgovarao je i na pitanja novinara o napadu u Danskoj usmjerenom na svetu knjigu Kur'an i tursku zastavu.

"Napad na našu zastavu i svetu knjigu je primjer varvarstva i prezira. Ovo je apsolutno zločin protiv čovječnosti i mržnja", rekao je Akar.

Istakao je da su takvi govori mržnje sve rašireniji.

"Ovo je krajnje sraman čin u ime čovječanstva. To najoštrije osuđujemo. To se ni na koji način ne može objasniti slobodom izražavanja", dodao je Akar.

TRT Balkan / agencije