Resorni turski ministar Akar rekao je da je operacija usmjerena samo protiv terorista.

"Operacija 'Kandža - mač' pokrenuta je 19. novembra u sjevernim područjima Iraka i Sirije i bila je najveća, najopsežnija i najučinkovitija zračna operacija protiv terorističke organizacije u posljednje vrijeme", rekao je Hulusi Akar tokom obraćanja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye u Ankari.

Turske snage su rano u nedjelju pokrenule prekograničnu zračnu operaciju protiv terorističke organizacije YPG/PKK koja djeluje u tajnim skrovištima u pograničnim periferijama Sirije i Iraka i priprema napade protiv Turkiye.

Resorni turski ministar Akar rekao je da je operacija usmjerena samo protiv terorista.

"Operacijom su uništena legla terorista i zadan je veliki udarac izdajicama koji su ciljali na sigurnost naše zemlje i nacije. Za nas ne postoji etnička, vjerska ili sektaška diskriminacija kada su u pitanju terorizam i teroristi. Naša jedina meta su teroristi. Gdje je terorist, tu je i naša meta", poručio je Akar.

On je dalje kazao da je u antiterorističkim operacijama turskih snaga od 24. jula 2015. godine neutralizirano ukupno 36.854 terorista u Turkiye i na sjeveru Iraka i Sirije, uključujući 3.585 neutraliziranih od početka 2022. godine.

Posljednja zračna antiteroristička operacija turskih snaga pokrenuta je nakon terorističkog napada, u kojem je 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal ubijeno šest osoba, a ranjena 81.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin - Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavno gnijezdo terorističke organizacije PKK. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

TRT Balkan / agencije