Akar je rekao da Turkiye ostaje otvorena za dijalog, ali da neće dopustiti bilo kakvu nametnutu stvar u pitanjima koja se odnose na Kipar ili Egejsko i istočno Sredozemno more.     Foto: AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar poručio je danas da ta zemlja ostaje predana miru i stabilnosti u Egejskoj regiji te da osuđuje ekspanzionističku i agresivnu politiku susjedne Grčke.

“Nažalost, naš susjed Grčka nastavlja svoju ekspanzionističku i agresivnu politiku svojim provokativnim akcijama i diskursom koji potiče nestabilnost“, rekao je turski ministar odbrane Akar na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegama iz Gruzije i Azerbajdžana.

Akar je rekao da Turkiye ostaje otvorena za dijalog, ali da neće dopustiti bilo kakvu nametnutu stvar u pitanjima koja se odnose na Kipar ili Egejsko i istočno Sredozemno more.

Akar je također je oštro osudio nedavnu intervenciju grčkih ratnih aviona koji su pokušali omesti let NATO misije iznad Egejske regije, rekavši da su takvi neprijateljski koraci dokaz arogancije Atine i neznanja o temeljnim načelima NATO-a.

“Očekujemo nepristran, objektivan, razuman i logičan pristup od naših ostalih saveznika u NATO-u, posebno SAD-a, po ovom pitanju“, dodao je Akar.

Turkiye, članica NATO-a više od 70 godina, optužuje Grčku za opetovane provokativne radnje i retoriku u regiji posljednjih mjeseci, uključujući naoružavanje otoka u blizini turskih obala koji su demilitarizirani prema ugovornim obvezama. Ankara takve poteze opisuje frustrirajućim za njezine napore u dobroj vjeri za mir.

TRT Balkan / agencije