Akar je naglasio da Turkiye u operaciji isključivo cilja teroriste i njihova skrovišta.     Foto: AA

Ministar odbrane Republike Turkiye Hulusi Akar saopćio je da su turske snage u zračnoj operaciji “Kandža-mač“ na sjeveru Iraka i Sirije neutralizovale najmanje 254 terorista PKK/YPG-a.

“Do sada je 471 teroristički položaj bombardovan u operaciji, a 254 terorista su neutralizirana“, rekao je Hulusi Akar u operativnom centru Komande kopnenih snaga u Ankari.

U jutarnjim satima u nedjelju turske snage su pokrenule prekograničnu zračnu operaciju “Kandža-mač“ protiv terorističke organizacije PKK/YPG koja djeluje u terorističkim skrovištima u pograničnim dijelovima Sirije i Iraka i planira napade na Turkiye.

Zračna antiteroristička operacija “Kandža-mač“ uslijedila je nakon terorističkog napada koji su teroristi PKK/YPG-a izveli 13. novembra u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal i u kojem je ubijeno šest osoba, a 81 je povrijeđena.

“Teroristi su podlo napali civilne ciljeve. Ušutkat ćemo ih što je prije moguće“, poručio je resorni turski ministar Akar.

On je naglasio da Turkiye u operaciji isključivo cilja teroriste i njihova skrovišta.

“Nemamo nikakvih problema ni s jednom etničkom, vjerskom ili sektaškom grupom, niti s našom kurdskom ili arapskom braćom. Jedina naša meta su teroristi“, poručio je Akar.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je kazao da operacija “Kandža-mač“ nije nužno ograničena samo na zračne udare, čime je najavio i moguću kopnenu operaciju turskih snaga s ciljem neutralizacije terorističkih prijetnji duž pograničnih dijelova na sjeveru Sirije i Iraka.

TRT Balkan / agencije