Do sada ove sezone, Max Verstappen (Red Bull) ima devet pobjeda, Charles Leclerc (Ferrari) tri, Sergio Perez (Red Bull) i Carlos Sainz (Ferrari) po jednu.     Foto: Reuters

Nizozemska će ovog vikenda biti domaćin Formule 1. Nekoliko dana nakon uzbudljive trke u Belgiji bolidi Formule 1 naći će se ovog vikenda na stazi Zandvoort u Nizozemskoj.

Petnaesta trka održat će se na stazi dugoj 4,2 kilometra koja nosi isto ime kao i grad Zandvoort na obali Sjevernog mora. Vozit će se 72 kruga, a vozače čeka nešto više od 306 kilometara prije nego pređu cilj.

Dva slobodna treninga se voze u petak, potom treći slobodni trening i kvalifikacije u subotu, a u nedjelju je na rasporedu trka.

Do sada ove sezone, Max Verstappen (Red Bull) ima devet pobjeda, Charles Leclerc (Ferrari) tri, Sergio Perez (Red Bull) i Carlos Sainz (Ferrari) po jednu.

Formula 1 je u Zandvoort stigla 1952. godine, a pobjeda je pripala vozaču Ferrarija Albertu Ascariju. F1 trke su se vozile povremeno do 1985. godine, nakon čega je uslijedio izostanak Zandvoorta iz kalendara sve do prošle godine.

TRT Balkan / agencije