Akbudak je na putu do finala u Beogradu savladao predstavnike Italije, Gruzije i Ukrajine.      Foto: AA

Turski hrvač Burhan Akbudak osvojio je zlatnu medalju u grčko-rimskom stilu u kategoriji do 82 kilograma na Svjetskom prvenstvu u hrvanju koje se održava u Srbiji.

Trećeg dana prvenstva u Beogradu, Akbudak je u finalu savladao Uzbekistanca Jalgasbaya Berdimuratova rezultatom 7:6, iako je u jednom momentu bio u zaostatku 2:6.

Ovo je za 27-godišnjeg Akbudaka prva titula svjetskog prvaka u karijeri. Prošle godine je osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu održanom u Oslu, glavnom gradu Norveške.

Akbudak je na putu do finala u Beogradu savladao predstavnike Italije, Gruzije i Ukrajine. Nakon osvajanja zlatne medalje, turski hrvač je podsjetio da je prošle godine osvojio srebro, te da je sanjao o zlatnoj medalji na ovom Svjetskom prvenstvu.

"Prošle godine sam bio drugi u svijetu. Htio sam ovaj put postati šampion i osvojiti pojas prvaka. Od dana kada sam osvojio srebro, moj trener mi je stalno govorio da svaki dan razmišljam o osvajanju zlata. Svaki dan sam zamišljao to i konačno sam uspio", kazao je Akbudak.
Svjetsko prvenstvo u hrvanju održava se u Beogradu od 10. do 18. septembra.

AA