Lana Pudar je i ove godine pisala historiju bh. sporta i plivanja.              Foto: AA  / Photo: Nezavisne novine

Košarkaš Džanan Musa i plivačica Lana Pudar najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, u 23. izboru "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Žiri 23. Izbora najboljeg sportiste BiH jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureati budu Lana Pudar i Džanan Musa koji su iza sebe imali još jednu nezaboravnu godinu.

Lana Pudar je i ove godine pisala historiju bh. sporta i plivanja. Nedavno je osvojila bronzanu medalju na seniorskom EP u Otopeniju u disciplini 200 m delfin stilom uz evropski juniorski rekord. Ovo joj je bilo ukupno deveta medalja ove godine sa velikih takmičenja. Postala je trostruka juniorska prvakinja Evrope i dvostruka svjetska juniorska šampionka. U seniorskoj konkurenciji ima još dva odličja sa Svjetskog kupa. Također je isplivala dvije olimpijske norme za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Ukupno je plivala 13 finalnih trka na velikim takmičenjima.

U najužoj konkrenciji bile su još i biciklistkinja Lejla Njemčević i tekvandoistkinja Ada Avdagić.

Džanan Musa je nakon sjajne prošle godine u kojoj je izabran za najkorisnijeg igrača španske ACB košarkaške lige u dresu Breogana što mu je donijelo transfer u veliki Real Madrid ponovo blistao u kraljevskom klubu. Bh. reprezentativac je bio jedan od ključnih igrača "kraljevskog kluba" na putu ka evropskom tronu s prosjekom 14,8 poena po meču. Izabran je i u idealnu petorku Eurolige. Također, drugu godinu uzastopno uvršten je u idealnu petorku španske ACB lige. Sjajan je bio i u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre gdje je u bh. dresu prosječno ubacivao 18 poena.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvandoista Nedžad Husić.

Epitet najbolje ekipe ponio je klub Zrinjski. Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Grahovca, glavnog trenera Lane Pudar.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su teniserka Tea Kovačević i talentovani plivač Kenan Dračić. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu titula pripala je Teniskom savezu Republike Srpske. Žiri je nagradu za sportski uzor ovoga puta dodjelio fantastičnom Ismailu Barlovu.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su proslavljenom fudbaleru Sarajeva Mirsadu Fazlagiću, čuvenom rukometnom virtuozu Abasu Arslanagiću, kao čovjeku koji je pisao stranice historije rukometa u Hercegovini Jošku Staniću. Nagrada za životno djelo posthumno je pripala fudbalskoj legendi Vahidinu Musemiću.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba s invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe sa invaliditetom pripalo članu odbojkaške reprezentacije BiH Safetu Alibašiću.

FENA