Utakmicu 8. kola kvalifikacija na ispunjenom stadionu Bilino polje sudio je turski arbitar Halil Umut Meler.          Foto: AA

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je u Zenici težak poraz u duelu sa selekcijom Portugala u okviru takmičenja u grupi "J" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj naredne godine, a konačni rezultat glasio je 5:0.

Bosna i Hercegovina je s pet razlike izgubila samo još na gostovanju Argentini, u prijateljskoj utakmici 1998. godine.

Utakmicu 8. kola kvalifikacija na ispunjenom stadionu Bilino polje sudio je turski arbitar Halil Umut Meler, te pomoćnici Mustafa Eyisoy, Kerem Ersoy i četvrti sudija Arda Kardesler.

Selekcija Portugala bolje je otvorila susret, a već u trećoj minuti sudija Meler je pokazao na jedanaesterac nakon što je udarac Joa Felixa rukom blokirao Adrian Leon Barišić. Siguran sa bijele tačke u 4. minuti bio je Cristiano Ronaldo, za vodstvo Portugala 1:0.

Izabranici Roberta Martineza su se drugom golu približili u 18. minuti, nakon prodora po desnoj strani i povratne lopte koju Bruno Fernandes nije uspio poslati iza leđa Ibrahima Šehića.

U 21. minuti ponovo je pogodio Ronaldo, ali je njegov pogodak najprije poništen zbog ofsajd pozicije. Potom je provjerom u VAR sobi poništena prvobitna odluka turskih sudija i priznat drugi gol Cristiana Ronalda, za vodstvo 2:0.

U drugoj utakmici koju je s klupe selekciju Bosne i Hercegovine predvodio Savo Milošević, na sjajnu asistenciju Goncala Inacija, odlično se u kaznenom prostoru snašao Bruno Fernandes i atraktivnim udarcem povećao vodstvo gostiju na 3:0.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine su u jednoj od rijetkih akcija na polovini protivnika, uz prodor Amara Dedića u 28. minuti, ali je opasnost otklonila odbrana Portugala.

Potop bh. selekcije na Bilinom polju nagovijestio je Joao Cancelo, pogotkom u 31. minuti, za visokih 4:0.

Rezultatski i organizacioni potop, ulazak navijača na teren

Susret je obilježio i "ulazak" jednog navijača na teren Bilinog polja u 39. minuti, koji se kretao prema Ronaldu želeći se fotografisati, ali je od strane osiguranja udaljen. Navijači s tribina Bilinog polja pozivali su na ostavke čelnika Nogometnog/fudbalskog saveza BiH uz konstantno skandiranje parole "savez napolje".

Navijači BiH uputili su i podršku narodu u Gazi uz skandiranje "Palestina".

Gol Joa Felixa u 41. minuti poništen je zbog ofsajda, ali je i ovaj pogodak priznat nakon intervencije iz VAR sobe.

Uz dvije poluprilike izabranika Save Miloševića u finišu prvog dijela, rezultat na poluvremenu glasio je 5:0.

Reprezentacija BiH je u drugi dio utakmice ušla nešto sigurnije i bez većih grešaka u odbrani, ali i bez konkretnih pokušaja prema golu Portugalaca.

Susret u Zenici obilježilo je i skandiranje domaćih navijača u znak pozdrava Cristianu Ronaldu, nakon što je zamijenjen u 65. minuti utakmice.

U finišu susreta Portugal je povećao dominaciju u posjedu lopte, a susret je završen s ubjedljivom pobjedom gostiju rezultatom 5:0, čime su sve šanse Bosne i Hercegovine za plasman na EURO 2024 kroz kvalifikacionu grupu "J" definitivno nestale.

TRT Balkan / agencije