Ogled s Hrvatskom koja uz isti broj bodova ima utakmicu manje, biće prva utakmica za novog selektora Turkiye Vincenza Montellu.     Foto: AA

Fudbalska reprezentacija Turkiye doputovala je u srijedu u Osijek, gdje će u četvrtak odmjeriti snage s Hrvatskom u nastavku takmičenja u grupi "D" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Reprezentativce i stručni štab je na osiječkom aerodromu dočekao i ambasador Turkiye u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran.

Hrvatska će ugostiti selekciju Turkiye na osiječkoj Opus Areni, a susret između reprezentacija koje dijele prvu poziciju sa po deset sakupljenih bodova, sudiće engleski sudija Anthony Taylor i pomoćnici Gary Beswick i Adam Nunn te četvrti sudija Michael Salisbury.

Ogled s Hrvatskom koja uz isti broj bodova ima utakmicu manje, biće prva utakmica za novog selektora Turkiye Vincenza Montellu. Hrvatska je u prvom susretu u ovim kvalifikacijama slavila rezultatom 2:0.

Montella ne može računati na povrijeđenog defanzivca Ozana Kabaka, a u Osijeku će raspolaganju imati sastav prema ranije saopćenom spisku:

Golmani: Altay Bayındir (Manchester United), Dogan Alemdar (Troyes), Ertac Ozbir (Yukatel Adanademirspor), Ugurcan Cakır (Trabzonspor);

Odbrana: Ferdi Kadioglu (Fenerbahce), Zeki Celik (Roma), Abdulkerim Bardakci (Galatasaray), Cenk Ozkacar (Valencia), Kaan Ayhan (Galatasaray), Merih Demiral (Al-Ahli), Rayyan Baniya (Trabzonspor), Samet Akaydin (Fenerbahce), Eren Elmali (Trabzonspor), Ridvan Yilmaz (Rangers);

Vezni red: Berkan Kutlu (Genoa), Emre Akbaba (Yukatel Adana Demirspor), Hakan Calhanoglu (Inter), Ismail Yuksek (Fenerbahce), Orkun Kokcu (Benfica), Salih Ozcan (Borussia Dortmund);

Napad: Baris Alper Yılmaz (Galatasaray), Yunus Akgun (Leicester City), Yusuf Sari (Yukatel Adana Demirspor), Bertug Yildirim (Rennais), Cenk Tosun (Besiktas), Kenan Yildiz (Juventus), Irfan Can Kahveci (Fenerbahce), Kerem Akturkoglu (Galatasaray).

Utakmica će biti odigrana u četvrtak na Opus Areni s početkom u 20:45, a oba tima su u srijedu naveče održali treninge i zvanične pres-konferencije.

Montella uoči susreta Turkiye i Hrvatske: Biće to pravi test, ali smatram da smo spremni

Selektor fudbalske reprezentacije Turkiye Vincenzo Montella izjavio je uoči kvalifikacionog duela s Hrvatskom kako je ta utakmica pravi test za selekciju koju vodi, "ali smatram da smo se spremili".

"Sve taktike mogu donijeti i pobjede i poraze, ali kada sam došao u Turkiye shvatio sam da je to ekipa gladna pobjeda. Stvarni ispit nam je u četvrtak, radi se o reprezentaciji koja je treća u svijetu. Igrači koje sam doveo su u stanju popuniti praznine, fale nam tri stopera, nedostaje i Arda Guler, ali je moj posao da planiram s igračima koje imamo i ne mislim da će nam to donijeti probleme", pojasnio je Montella.

Ova utakmica je prilika da pokažu koliko mogu, to je veliki test, kazao je Montella i dodao kako to nema puno veze sa srećom, napomenuvši da mu je poznatu da je Osijek grad koji živi fudbal i da je tu rođen jedan od najboljih strijelaca Hrvatske ikada Davor Šuker.

On je dodao da nedostaci u ekipi možda mogu biti i pozitivni.

Zajedničku organizaciju EURO-a 2032. Turkiye i Italije ocijenio je pozitivnom kazavši da bi i tada volio biti selektor.

Manju minutažu Luke Modrića u klubu u posljednje vrijeme Montella je kroz smijeh ocijenio kao "odmaranje za reprezentaciju".

"On je naravno sjajan igrač, uvijek je spreman dati od sebe, a s godinama igrači nauče da rukovode sami sobom", pojasnio je Montella.

Reprezentativac Turkiye Irfan Can Kahveci je kazao kako je atmosfera prijetaljska od kada je došao novi selektor Montella, dodavši da je "jasno šta selektor očekuje" te da se nada da će to i pokazati na terenu.

"Bitno je raditi na sebi, uvijek može bolje, a svaki selektor ima svoje specifične želje, a naše je da to implementiramo na terenu. Ovo je jedna od najvažnijih utakmica, svaka je važna, ali ova je je jedna od najvažnijih u ovom ciklusu. Protivnik ima nekih nedostataka u timu, ali imamo i mi. Nadam se najboljim rezultatima u narednim susretima i nadam se odlasku na EURO u Njemačkoj", rekao je Kahveci.

Njegov saigrač u Fenerbahceu Dominik Livaković će u četvrtak biti na suprotnoj strani.

"Pričali smo u šaljivom tonu o ovoj utakmici, Livaković je dobar karakter i golman, ali ćemo pokušati da ga u četvrtak rastužimo", kazao je Kahveci, izrazivši poštovanje kompletnom timu Hrvatske uz poruku da ima toliko dobrih igrača i da ne bi nikoga izdvajao.

TRT Balkan / agencije