Eurobasket 2022: BiH savladala aktuelnog evropskog prvaka Sloveniju

Eurobasket 2022: BiH savladala aktuelnog evropskog prvaka Sloveniju

Izabranici Adisa Bećiragića slavili su u Kelnu protiv Slovenije rezultatom 93:97.
Bosna i Hercegovina sljedeću i četvrtu utakmicu na Eurobasketu igra u utorak protiv Francuske.      Foto: AA

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je u nedjelju u okršaju protiv aktuelnog prvaka Evrope Slovenije rezultatom 93:97, u trećem kolu Eurobasketa. Reprezentacija BiH je pobjedom nad Slovenijom na pragu drugog Evropskog prvenstva.

Odličan početak izabranika selektora Adisa Bećiragića u Keln Areni, u istoimenom njemačkom gradu. Edin Atić i Jusuf Nurkić pogodili su po trojku, a Bosna i Hercegovina utakmicu otvara sa vodstvom od 0:8. Slovenci se u nastavku vraćaju u igru. Kraj prve četvrtine završen je rezultatom 32:26 u korist Slovenaca.

Dvije trojke sjajnog Johna Robersona na početku druge četvrtine, BiH dolazi do izjednačenja 32:32. U nastavku se u redovima BiH istakao sjajni Miralem Halilović, a „zmajevi“ nešto više od četiri minute prije kraja prvog poluvremena imali su vodstvo 40:41. Slovenci nešto efikasniji u nastavku, imali su osam poena razlike pred kraj prvog poluvremena, no bh. reprezentativci iskoristili su par grešaka Slovenije i smanjili vodstvo na svega tri razlike, poluvrijeme je završeno rezultatom 52:49. Iz prvog poluvremena može se zaključiti da se BiH odlično nosi u okršaju protiv aktuelnog prvaka Evrope.

Roberson je ponovo izjednačio trojkom 52:52. U nastavku uzastopne greške na obje strane, ipak BiH dolazi do vodstva 44:48 zahvaljujući trojkama Muse i Robersona. Slovenija je imala značajnu koš razliku cijelu treću četvrtinu, koju Vrabac trojkom u posljednjoj sekundi smanjuje na jedan koš, 73:72. Bosna i Hercegovina je u okršaju sa Slovenijom dobila i drugu i treću četvrtinu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine odlična u završnici susreta. Sjajni Džanan Musa pogodio je trojku, BiH vodi šest minuta prije kraja rezultatom 79:83. Slovenija uzvraća udarac trojkom, zatim kontra nakon greške reprezentativaca BiH i ponovo vodi 84:83. Sam na kratko, Roberson je pogodio trojku, BiH ponovo vodi 84:86. Do kraja je dva minuta i 45 sekundi, BiH ima vodstvo od pet koševa. Vrlo napeta završnica, 45 sekundi do kraja BiH vodi dva razlike, 91:93, a susret uspijeva okočati pobjedom 93:97, čime otvara vrata drugog kruga takmičenja.

Bosna i Hercegovina sljedeću i četvrtu utakmicu na Eurobasketu igra u utorak protiv Francuske.

TRT Balkan / agencije