Prema Bayraktaru, postoji tehnička superiornost turskih bespilotnih vozila. Municija im je preciznija, snaga omogućava pucanje sa znatno veće visine, a ima napredne parametre autonomnog leta.      Foto: AA

Značajan ugovor za nabavku i lokalizaciju proizvodnje bespilotnih letjelica Bayraktar AKINCI (UAV) potpisan je 7. augusta između Baykar Corporationa i Ministarstva odbrane Saudijske Arabije. Ovo je bio važan pomak u razvoju kontakata između turske odbrambene industrije i zemalja Perzijskog zaljeva. Ali više od toga, otvorio je i nove izglede za zasićenje ove regije Bliskog istoka visokokvalitetnim naprednim oružjem u vrijeme kada SAD oklijeva da pomogne svojim saveznicima.

Haluk Bayraktar, izvršni direktor Baykara, opisao je sporazum kao najveći izvozni ugovor u historiji Turkiye. On je uporedio kompaniju dobavljača s ledolomcem koji utire put drugim domaćim proizvođačima.

„Ovim sporazumima stotine kompanija koje proizvode podsisteme za tursku odbrambenu i avijacijsku industriju proširit će svoje izvozne portfelje“, rekao je preduzetnik u izjavi za Breaking Defense.

Istovremeno, Rijad je bio zainteresovan ne samo za tehnologije Turkiye, već i za proizvodne kapacitete koji omogućuju nacionalnoj odbrambenoj industriji da stekne povjerenje svjetske zajednice. Postalo je poznato da je tokom Međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF-2023 u Istanbulu saudijska kompanija Intra Defence Technologies potpisala ugovor s turskim ESEN-om o prvoj proizvodnji saudijske hibridne bespilotne letjelice ASEF u Turkiye.

Specijalizovane publikacije nazvale su ovo važnim simbolom Rijadovog odbacivanja tradicionalnih pristupa, kada su mu strane kompanije prodavale svoje proizvode ili pristajale da lokalizuju proizvodnju u kraljevstvu.

Diverzifikacija kanala

Ovaj veliki ugovor za bespilotnu letjelicu Bayraktar AKINCI logično je razvio i pojačao trend koji je ovih godina uočen u vojno-tehničkim odnosima između Ankare i arapskih prijestolnica.

Dvije saudijske kompanije - Intra Defence Technologies i Advanced Electronics - najavile su 2021. početak zajedničke proizvodnje turskih bespilotnih letjelica Karayel-SU po licenci turske odbrambene kompanije Vestel Savunma.

Projektom je prvobitno bilo predviđeno stvaranje serije od 40 dronova Karayel-SU od 2021. do 2025. godine. 2022. godine, Emirati su primili prvu seriju Bayraktar TB2 vodeće bespilotne letjelice. Pregovori između predstavnika dvije zemlje trajali su nekoliko mjeseci prije nego što je dogovor ozvaničen. Njegov obim se procjenjuje na 2 milijarde dolara. To je uključivalo prenošenje 120 dronova arapskoj državi, paketa municije, centara za kontrolu i obuku.

Djelomično, ova situacija je bila rezultat pada nivoa povjerenja u odnosima između Sjedinjenih Država i Perzijskog zaljeva.

Prije nekoliko godina, Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali zahtjev svom savezniku za nabavku naprednih bespilotnih letjelica MQ-9 Reaper. Potencijalna kupovina viđena je kao važan korak u jačanju režima odvraćanja na Arapskom poluostrvu, gdje jemenski sukob i dalje tinja.

Međutim, administracija američkog predsjednika povećala je svoje zahtjeve prema Emiratima, zbog čega je sporazum još uvijek u mirovanju.

„U tom smislu, kupovina turskih dronova diverzifikuje i modernizuje arsenal UAE“, piše Ali Bakir, vanredni profesor na Univerzitetu u Kataru.

Neuspjeh u prepoznavanju

Prije tursko-arapskih kontakata u vojno-tehničkoj sferi, države subregije nabavljale su uglavnom dronove kineske proizvodnje.

Ovo je bio dio napora NRK-a da pronađe održivu ulaznu tačku za svoj izvoz. Između 2016. i 2020. godine, Peking, koji historijski nije bio glavni dobavljač na tržištu Bliskog istoka, povećao je obim isporuke oružja Saudijskoj Arabiji i Emiratima za 386%, odnosno 169%, u poređenju sa 2011-2015.

Prvi put kada je Rijad kupio nekoliko višenamjenskih dronova CH-4 iz Kine bio je 2014. godine. Nakon toga, kraljevstvo je izrazilo interesovanje za masovnu kupovinu kineskih dronova Wing Loong II.

To je azijskom proizvođaču dalo razlog da isporuči Blowfish A3 helikopterski aparat. Što se UAE tiče, jedna od prvih poznatih isporuka kineskih bespilotnih letjelica dolazi 2011.

Tada se razgovaralo o pet vozila Wing Loong I. Nakon toga, specijalizovane publikacije su otkrile da se 2017. godine noviji Wing Loong II pojavio u vojnim objektima arapskoj državi.

Međutim, kineski dronovi imali su velike probleme s integracijom u sistem radarske identifikacije. Oni su stvorili zabunu u radu sistema protivvazdušne odbrane zemalja Perzijskog zaliva, pavši pod prijateljsku vatru.

Stoga ne čudi što su kineski proizvodi na tržištima Arapskog poluotoka počeli brzo gubiti popularnost nakon što je Bayraktar TB2 samouvjereno ušao na izvoznu scenu. Značajnu ulogu u tom smislu možda su odigrali podaci koje su objavile Sjedinjene Države.

Prijavljeno je da su jemenski Huti izveli prekogranične napade na kritičnu infrastrukturu Saudijske Arabije i UAE, koristeći bespilotne letjelice iz NRK-a.

„Ovo je ironično, ali ja sam prvi koji je rekao da su te bespilotne letjelice koje koriste ove proxy snage (misli se na Hute, za koje se smatra da su povezani s Iranom. - TRT Rusija) kineski. Ne osigurava ih država, ali država ne pokušava da smanji ovaj tok“, rekla je Barbara Leaf, pomoćnica državnog sekretara za bliskoistočne poslove, govoreći 2022. na saslušanjima u Senatu.

Stručnjaci su bili iznenađeni primjedbama članice američke diplomatije, ali smatraju da SAD ne bi dao tako oštre izjave da nije imao obavještajne podatke da podrže ovu verziju.

Eksploatacija bez ograničenja

Prije godinu, Haluk Bayraktar je primijetio da su ih mnogi Baykarovi kupci koji su se nekada bavili kineskim dronovima brzo poslali u skladište čim se ukazala prilika da potpišu ugovor o kupovini Bayraktara TB2.

Prema Bayraktaru, postoji tehnička superiornost turskih bespilotnih vozila. Municija mu je preciznija, snaga omogućava pucanje sa znatno veće visine, a ima napredne parametre autonomnog leta.

Osim toga, Bayraktar je, pozivajući se na jednog od zvaničnika zemlje koja je u prošlosti kupila kineske dronove, rekao da je „tajmer za čuvanje vremena“ ušiven u proizvode iz Kine, što ograničava upotrebu uređaja. Ako je tako, takvi pristupi su "potpuno neprihvatljivi", naglasio je izvršni direktor Baykara.

Poseban faktor je faktor kvaliteta. Turski proizvođač vidi potrebu za stalnom revizijom karakteristika dronova zbog njihove intenzivne upotrebe na pravim ratnim poprištima.

Tako su dronovi efektivno korišteni u Libiji i Siriji, kao i u regionu Karabaha u Azerbejdžanu 2020. Kineski proizvodi, s druge strane, nisu toliko eksploatisani, uprkos aktivnim pokušajima Pekinga da njima zasiti svetska tržišta.

Bivši pomoćnik državnog sekretara Clark Cooper jednom je primijetio da su neki strani kupci koji su se oslanjali na kineske dronove prepoznali bezvrijednost proizvoda u roku od nekoliko mjeseci nakon transfera prve serije.

Zemlje širom svijeta zadržale su priliku da dobiju visokotehnološku, jeftinu odbranu samo da bi vidjele kako se njihove ogromne investicije ruše i rđaju u njihovim rukama, podsmjehnuo se. Ne zaboravimo da su odbrambeni dogovori između Turkiye i zaljevskih država potpuno depolitizirani. Radi se samo o pragmatičnoj diplomatiji i poslovnim odnosima.

Dok pojava kineskih proizvođača na horizontu neminovno povlači sumnju u rizike kineske političke i ekonomske ekspanzije, što Sjedinjene Države ne mogu, a da ne smatraju strateškim izazovom.

Partnerstvo s Turkiye za zemlje subregiona postaje ne samo način da se uravnoteže kanali snabdijevanja, već i terapeutsko sredstvo izbjegavanja potrebe za komunikacijom s Washingtonom o osjetljivim temama. Tako da proširenje portfelja klijenata Turkiye u ovom pravcu izgleda prirodno. A čini se da je i sama Kina spremna da prepozna trenutnu realnost, pomno gledajući formate saradnje s turskom odbrambenom industrijom.

TRT Balkan