Vučić je na društvenim mrežama naveo da je ponovio spremnost Srbije da ispuni svoje obaveze uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN-a.       Foto: AA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Beogradu “ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na sjeveru Kosova te zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija Prištine“.

Vučić je na društvenim mrežama naveo da je ponovio spremnost Srbije da ispuni svoje obaveze uz poštovanje Ustava Srbije i Povelje UN-a.

Razgovor s Lajčakom ocijenio je kao konstruktivan i veoma korektan.

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na severu Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine. Ponovio sam spremnost Republike Srbije da svoje obaveze, u skladu sa međunarodno-pravnim dogovorima, ispuni uz poštovanje Ustava Republike Srbije i Povelje UN", naveo je Vučić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da je Vučić tokom sastanka s Lajčakom istakao veoma težak položaj srpskog naroda i neophodnost da Priština prestane da sprovodi eskalatorne poteze koji urušavaju život Srba.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je Vučić istakao neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština.

Petković je kazao i da je sastanak trajao više od sat vremena, da nije bio lak i da je Vučić jasno i argumentovano podvukao šta su pravi problemi u smislu normalizacije odnosa.

Vučić je u razgovoru s Lajčakom posebno insistirao na tome da premijer Kosova Albin Kurti mora da prestane sa provokacijama i odlukama kao što je ukidanje dinara, “koja ima za cilj da protera srpski narod ne samo severno nego i južno od Ibra i stavi tačku na dijalog“.

“Mir je ono što nam je preko potrebno, za razliku od Kurtija koji čini sve svojim potezima i odlukama da taj mir ugrozi i protera srpski narod na KiM. Borićemo se demokratskim putem da sačuvamo naš narod“, naglasio je Petković.

Portparol EU-a Peter Stano rekao je da će Lajčak sutra boraviti u Prištini, kao i da je to dio njegovog "stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu".

TRT Balkan / agencije