Dodala je da je BiH zabilježila određen napredak te usvojila važne zakone.     Foto: AA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je nakon sastanaka s predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini da je jasno vidi napredak zemlje, ali da su potrebni dodatni rezultati i provođenje reformi.

Von der Leyen je nakon sastanka sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i zamjenicima predsjedavajuće pohvalila je BiH za stopostotnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

“Iskazali ste svoju posvećenost evropskom putu. To jedan od razloga što se 2022. postali zemlja kandidat. To je bio veliki poticaj za dalje iskorake, a prošlog decembra je EU donijela historijsku odluku da otvori prestupne pregovore kada vaša zemlja ispuni kriterij za članstvo u dovoljnoj mjeri", rekla je Von der Leyen.

Dodala je da je BiH zabilježila određen napredak te usvojila važne zakone.

"Pokazali ste da možete ostvarivati rezultate ukoliko vaša zemlja jedinstvena da krene naprijed. Što više rezultata ostvarujete meni više pomažete u izradi izvještaja koji će odraziti taj napredak", rekla je Von der Leyen.

Dodala je da su s kolegama Rutteom i Plenkovićem saglasni da BiH vide u Evropskoj uniji.

"Vidimo BiH u Evropskoj uniji kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu i to je naš zajednički cilj, da na tome radimo. U vašim je rukama da prihvatite ovaj put koji ste odabrali i neka vas ništa ne skrene sa ovog zadatog kursa", rekla je predsjednica EK.

Zvaničnici su tokom današnjeg razgovora razgovarali o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je Evropska komisija usvojila u novembru 2023. s ciljem donošenja nekih od koristi članstva regionu prije pristupanja, jačanja ekonomskog rasta i ubrzavanja prijeko potrebnog socioekonomskog približavanja. Cilj je omogućiti partnerskim zemljama da intenziviraju reforme i ulaganja kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rasta svojih ekonomija.

U tu svrhu je predložen novi Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za period od 2024-2027. Isplate će se vršiti tek kad se provedu dogovorene reforme.

"Plan rasta je svojevrsna ponuda EU za snažnije integrisanje BiH već u ranim fazama, već u ovom trenutku na zajedničko evropsko tržište. Tu otvaramo vrata za poslovne subjekte koji dolaze iz BiH da djeluju na zajedničkom evropskom tržištu. Te aktivnosti trebaju pratiti reforme, neovisno o procesu pristupanja, već reforme ekonomske prirode koji će osigurati jednake uslove poslovanja. Ukoliko se ove reforme provedu mogu osigurati dodatnih milijardu eura od EU, taj novac ide u prilog prosperitetu EU. Ukoliko zemlje Zapadnog Balkana razviju svoje regionalno tržište, očekivani rast BDP-a je 10 posto”, rekla je Von der Leyen.

Dodala je da je Evropska unija nekompletna bez Zapadnog Balkana.

"Spomenula sam tokom sastanaka sjajan moto koji imamo u EU a to je 'ujedinjeni u različitosti'. Vi zaista imate raznolikost, ali ste ujedinjeni u jednom cilju, a to je EU. S te strane, treba iskoristiti vrijeme kako bi se usvojili zakoni koji su vrlo pragmatični. Od mojih prijatelja ste čuli da je ovo ključan trenutak kojeg ne treba propustiti. Velika je ovo prilika za BiH, ali i za EU. Uvjereni smo da je EU nekompletna bez Zapadnog Balkana", kazala je.

O tome da li BiH treba usvojiti svih 14 prioriteta do marta ili dio njih, kazala je da je potrebno ostvariti što više.

"To je ključna poruka. Komisija vam stoji na raspolaganju da vam pruži podršku. Ovo je moguće ostvariti. Pozivam vas da iskoristite našu podršku kako biste to pokušali ostvariti", kazala je Von der Leyen.

Posjeta evropskih zvaničnika je uslijedila nakon odluke Evropskog vijeća u decembru 2023. o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Evropsko vijeće je također pozvalo Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. u cilju donošenja odluke.

Posjeta ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Osim toga, posjeta je prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan.

TRT Balkan / agencije