Poplave pogodile više gradova u Bosni i Hercegovini.     

Obilne padavine koje su tokom noći zahvatile nekoliko bh. općina izazvale su velike poplave i klizišta, a, prema trenutnim informacijama, nekoliko ljudi je izgubilo život. Sve raspoložive postrojbe cesta, vatrogasaca, hitne pomoći kao i vojske su na terenu, dok vojska radi na raščišćavanju puta prema Jablanici od Konjica. Cestovne, telefonske i internetske veze su u prekidu.

16:49 - Dvije osobe stradale kod Fojnice

U mjestu Gojevići kod Fojnice tokom dana izvučeno je tijelo muškarca iz jednog od poplavljenih automobila. Ranije je saopšteno kako je poginula i jedna starija žena u kući u Fojnici.

16:45 - Na području Jablanice stradalo 16 osoba

Prema posljednim informacijama iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), na području Jablanice poginulo je 16 osoba.

Na području općine Jablanica poginulo je 16 osoba.       Foto: AA Others

16:29 - Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati samo vozila interventnih službi

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru, Prozoru i Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj. Na dionici od Konjica prema Jablanici trenutno mogu saobraćati samo vozila interventnih službi. Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Obilne kišne padavine koje su noćas pogodile veći dio Bosne i Hercegovine izazvale su brojne probleme.      Foto: BIHAMK Others

16:04 - Centar u Salakovcu na raspolaganju ugroženim u poplavama

Resorni ministar Sevlid Hurtić, s kolegama iz Vijeća ministara, poručio je kako će učiniti sve što je u njihovoj moći da pruže pomoć najugroženijim područjima.

"Suosjećam sa svim ljudima u Fojnici, Busovači, Kreševu, Konjicu i Jablanici koje su zadesile poplave. Vijeće ministara preuzima određene aktivnosti, a osim toga, Ministarstvo na čijem sam čelu koordinira aktivnosti sa Društvom crvenog krsta/križa na dostavljanju prehrambenih i svih drugih potrepština ugroženom stanovništvu. Osim hrane, higijenskih potrepšina i garderobe, potrebna je i oprema za hitni smještaj. S obzirom na to da je u nadležnosti Ministarstva izbjeglički i readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara, raspolažemo sa 120 kreveta raspoređenih po paviljonima i uslovi za boravak su dobri. Pozivamo sve one koji nemaju alternativu, ranjive skupine, stare osobe, žene s malom djecom da dođu i borave na sigurnom", kazao je Hurtić.

Poručio je da će razgovarati s kolegama u Vijeću ministara da se iz budžetske rezerve osiguraju sredstva za ishranu svih koji dođu, kao i za ostale hitne potrebe.

16:00 Proglašeno stanje elementarne nepogode u Drvaru

Saobraćaj je obustavljen na dionici puta Zorić raskršće, dok se prema mjesnoj zajednici Prekaja odvija otežano, samo jednom trakom.

Uočen je veliki broj klizišta koja dodatno otežavaju saobraćaj na toj dionici. Kako je za Fenu izjavila općinska načelnica Dušica Runić, na saobraćajnicama su se, po prvi put, pojavila izvorišta, što se dosad nikad nije događalo.

Poplavljen je i regionalni put prema općini Glamoč, posebno na dionici koja spaja Put oficirske škole prema Zavdju. Centralni dio grada također je pod vodom, a mnogi podrumi su poplavljeni.

Na prijedlog Štaba civilne zaštite, načelnica općine Drvar proglasila je stanje elementarne nepogode na cijelom području općine.

15:40 - Odgođene nogometne utakmice u Federaciji BiH

Nogometni savez BiH donio je odluku o odgađanju svih utakmica koje su se ovoga vikenda trebale igrati na području Federacije BiH.

Novi termini odgođenih utakmica biće određeni naknadno.

15:11 - Otvoren magistralni put Konjic – Jablanica

Magistralni put Konjic - Jablanica otvoren je za saobraćaj, nakon što je od jutros bio blokiran uslijed odrona na cesti, saopštili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Iz BIHAMK-a napominju da saobraćaj magistralnim putem M-17 dalje od Jablanice ka Mostaru nije moguć jer je uslijed klizišta oštećen cestovni pravac. Na putnim pravcima Jablanica - Prozor i Jablanica - Blidinje i dalje je saobraćaj obustavljen. Alternativni pravci su: Sarajevo - Novi Travnik - Rostovo - Bugojno - Kupres - Tomislavgrad - Posušje - Mostar ili Sarajevo - Foča - Tjentište - Gacko - Mostar.

Iz BIHAMK-a napominju da se na magistralnom putu Gacko-Nevesinje (u mjestu Rilja), zbog izlijevanja rijeke Zalomka, saobraća naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na regionalnom putu Konjic - Borci - Ruište saobraćaju putnička, kombi i terenska vozila.

Na putevima na području Kiseljaka (prema Kreševu, Fojnici i Sarajevu) saobraća se otežano, s obzirom da još uvijek ima vode i mulja na cesti, ali je prohodno. Na putnim pravcima Visoko - Kiseljak i Breza - Vareš, zbog većeg odrona, saobraća se otežano jednom trakom.

15:00 - UN u BiH: Građani da daju prioritet svojoj sigurnosti i prate savjete nadležnih službi

"Pozivamo sve građane da prioritet daju svojoj sigurnosti i da se informišu prateći savjete lokalnih vlasti i hitnih službi. Inspirisani smo solidarnošću zajednica koje se okupljaju i pružaju podršku jedni drugima u ovim teškim vremenima. Naše misli su s onima koji su pogođeni ovim razarajućim poplavama, a posebno s porodicama onih koji su izgubili svoje najmilije ili koji su nestali", navode iz Ureda rezidentne koordinatorice UN-a za BiH.

Dodaje se kako su Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini spremne pružiti podršku vlastima u njihovim naporima za pružanje pomoći i oporavak.

14:07 - Vlada FBiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije

Zamjenik premijera Federacije BiH Vojin Mijatović izjavio je da je Vlada FBiH na vanrednoj telefonskoj sjednici proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije.

Istakao je da je formiran krizni štab Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju.

Mijatović je naglasio da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da na zahtjev kantonalnih štabova CZ angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

14:00 - VM BiH: Dogovorena finansijska pomoć područjima pogođenim poplavama i klizištima

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će iz tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH odobriti sredstva za pomoć stanovništvu pogođenih područja, a sukladno iskazanim potrebama kantona, gradova i općina. S tim u vezi, Ministarstvo sigurnosti će, u saradnji s Ministarstvom financija i trezora, hitno pripremiti i Vijeću ministara BiH dostaviti prijedlog odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza BiH pogođenim područjima.

13:36 - Putevi Konjic-Jablanica i Konjic-Borci-Ruište prohodni za putnička i kombi vozila

Na putevima Konjic-Jablanica i Konjic-Borci-Ruište sada mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila. Na putevima: Jablanica-Mostar, Jablanica-Prozor i Jablanica-Blidinje i dalje je saobraćaj obustavljen.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar. Na magistralnom putu Gacko-Nevesinje (u mjestu Rilja), zbog izlijevanja rijeke Zalomka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Obustavljen je saobraćaj na putnim pravcima Kiseljak-Kreševo, zatim na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) i Breza-Vareš. Na putu Visoko-Kiseljak, zbog većeg odrona, saobraća se otežano jednom trakom.

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima na putevima.

13:29 - Bećirović uputio saučešće porodicama stradalih

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio je saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima

"Izražavam najdublje saučešće porodicama stradalih u poplavama i klizištima, koje su pogodile našu državu. S dužnim pijetetom prema stradalima, dijelim bol i tugu svih članova porodica žrtava u ovim teškim trenucima. Svim povrijeđenima želim što brži oporavak", naveo je Bećirović, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

13:14 - Vijeće ministara BiH pozvalo zemlje EU-a i regije u pomoć

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto pozvala je članove Vijeća ministara BiH na pripremu hitne vanredne sjednice vezane za pomoć žrtvama poplava i sanaciju posljedica, koja je u toku.

"Vijeće ministara BiH će aktivirati sve dostupne mehanizme, uključujući i EU operativni centar", saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Krišto je pozvala zemlje EU-a i regije da pruže hitnu pomoć Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Izrazila je saučešće porodicama stradalih u katastrofalnim poplavama koje su pogodile dijelove BiH, kao i solidarnost prema svim pogođenim područjima.

13:11 - Jedna osoba poginula na području Fojnice

"Jedna osoba je poginula na području Fojnice", potvrdio je Hasan Hodžić, portparol SBK.

Prilikom pregleda objekata u jednoj kući, oštećenoj od poplava, u mjestu Dusina u Fojnici, pronađeno je beživotno tijelo starije ženske osobe.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici policije i tužilaštva, a za sada nije poznato više detalja.

12:50 - Vlada KS: Opća bolnica i KCUS prihvatit će pacijente s poplavljenih područja

Vlada Kantona Sarajevo će povodom katastrofalnih poplava koje su zadesile dijelove Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Srednjobosanskog kantona (SBK), održati danas hitnu vanrednu sjednicu.

Iz Vlade KS su saopštili da će uputiti pomoć najteže pogođenim područjima te da Direkcija robnih rezervi KS priprema pakete najnužnije pomoći ugroženom stanovništvu.

Premijer KS Nihad Uk je istakao da će, nakon razgovora s premijerkom HNK Marijom Buhač, svi pacijenti direktno s ovog područja biti prihvaćeni u Opću bolnicu i Klinički centar Sarajevo.

Sve ustanove socijalne zaštite KS staviće na raspolaganje svoje kapacitete ukoliko bude potreban smještaj za djecu i starije osobe s poplavom ugroženih područja.

Prema izvještajima kantonalnih institucija, stanje u Kantonu Sarajevo je pod kontrolom.

Povodom teške situacije u dijelovima Hercegovačko-neretvanskog kantona i saradnje kantonalnih ministarstava i uprava policije izjavu je dao i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

"Uprave policije, policijski komesari Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona u stalnom su kontaktu povodom teške situacije izazvane obilnim padavinama u posljednja 24 sata koje su dovele do poplava, a nažalost i ljudskih žrtava. U dogovoru sa Upravom policije MUP-a HNK-a, Uprava policije MUP-a KS vrši obustavu i preusmjeravanje saobraćaja iz pravca Kantona Sarajevo u pravcu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Također, ponuđena je pomoć Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti angažovani u skladu sa potrebama Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona", kazao je Katica.

12:40 - 14 potvrđenih smrtnih slučajeva

Prema zvaničnim informacijama vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, 14 osoba na području općine Jablanice izgubilo je život u strašnim poplavama. "Jako je puno unesrećenih i teže unesrećenih, a službe rade sve što mogu na terenu kako bi unesrećene izvukli do najbližih medicinskih ustanova", kazao je Darko Juka, šef Odjela za odnose s javnošću Vlade HNK-a. Na području HNK-a proglašeno je stanje prirodne nepogode.

12:17 - U prekidu željeznički saobraćaj na relaciji Sarajevo - Čapljina

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine saopštile su da je zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine došlo do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac - Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni saobraćaj na pruzi Sarajevo - Čapljina - Sarajevo.

“Stručne ekipe ŽFBiH su na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture. Najkritičnije mjesto je na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku“, navode iz ŽFBiH.

Dodaju da uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informisale Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

“U današnjem razgovoru, istaknuta je podrška Ureda Vlade FBiH i resornog ministarstva o hitnom djelovanju i pružanju podrške ŽFBiH u cilju što bržeg otklanjanja posljedica prirodne nesreće i kako bi se čim prije uspostavila normalizacija odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj dionici. Procjenu štete i prijedloge rješenja dat će nadležne stručne službe i zajedničke komisije“, navodi se u saopštenju.

Željeznice FBiH upućuju apel svojim komintetima i putnicima da iznađu alternativna rješenja za transport roba i prevoz putnika na ovoj dionici, dok se ne saniraju velika oštećenja na željezničkoj infrastrukturi.

Stručne ekipe ŽFBiH su na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture. AA

11:58 - Predsjedništvo BiH donijelo odluku o angažiranju OSBiH u Jablanici

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Jablanici, koja je pogođena katastrofalnom poplavom nakon obilnih padavina tokom protekle noći.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici jednoglasno donijelo odluku o angažiranju resursa Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na širem području općine Jablanica.

Urgentno su angažirane inžinjerske jedinice, jedinice za spašavanje ljudi i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u cilju hitnog pružanja pomoći civilnim organima vlasti u reagovanju na prirodnu nesreću – obilne poplave i klizišta na širem području općine Jablanica.

11:38 - Obustavljen saobraćaj na putu Konjic-Jablanica-Mostar, te iz Jablanice ka Prozoru i Blidinju

Obilne padavine koje su tokom protekle noći i jutros pogodile veći dio Bosne i Hercegovine, izazvale su brojne probleme u saobraćaju. Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putu Jablanica-Prozor i Jablanica-Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, klizišta i bujičnih poplava zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Alternativni pravci (Sarajevo-Mostar) u vrijeme ove obustave su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar, javili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Obustavljen je saobraćaj i na putevima: Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva), zbog izlijevanja vode na kolovoz, bujičnih poplava i odrona.

U područjima gdje pada kiša apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Reljevo, na dionici autoceste Sarajevo sjever-Butila, vozila saobraćaju jednom saobraćajnom trakom u pravcu kretanja. Na dionici Podlugovi-Visoko zbog radova na postavljanju bukobrana na mjestu izvođenja radova u funkciji je preticajna traka, a brzina ograničena na 60 km/h.

Na magistralnim putevima Matuzići-Doboj i Vitez-Kaonik zbog aktuelnih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom na to da se radi o izrazito frekventnim dionicama, na mjestima izvođenja radova tokom dana formiraju se duže kolone vozila u oba smjera.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Livno-Kamensko (Podgradina), Doboj-Gračanica (Brijesnica Velika), Kladanj-Živinice, Prozor/Rama-Jablanica, Foča-Ustikolina, Tarčin-Konjic i Međeđa-Višegrad.

Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

11:26 - Pomozi.ba pokrenuo akciju pomoći za unesrećene u poplavama u BiH

Humanitarna organizacija Pomozi.ba je uslijed obilne kiše i materijalne štete nastale u nekoliko bosanskohercegovačkih gradova i zahtjeva za pomoć koji već dolaze pokrenula apel za pomoć poplavljenim područjima.

Za unesrećene u poplavama otvoren je humanitarni telefonski broj 17039. Pozivom se doniraju 2 KM, a broj je jedinstven za sve telekom operatere u BiH.

“Situacija je dramatična u brojnim mjestima širom BiH, a najviše su pogođeni Tarčin, Kiseljak, Kreševo, Jablanica, Konjic, Fojnica… Vodena bujica je tokom noći odnijela mostove, poplavila kuće i potpuno odsjekla pojedine puteve“, navode iz Pomozi.ba.

Donacije za ljude pogođene poplavama moguće su osim poziva na broj 17039 i donacijama putem web platforme www.pomoziba.org ili žiro računa i PayPala Pomozi.ba organizacije sa naznakom „Poplave 2024“.

11:24 - Smrtonosne poplave u BiH

11:13 - Komšić uputio izraze saučešća porodicama nastradalih u poplavama

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio izraze saučešća porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile BiH.

"Izražavam najiskrenije saučešće porodicama nastradalih u poplavama koje su zadesile našu zemlju. U ovim teškim trenucima izražavam duboku solidarnost sa građanima koji su pogođeni vremenskim nepogodama, i stojim na raspolaganju za svaki vid pomoći“, naveo je Komšić.

Dodao je da će institucije Bosne i Hercegovine poduzeti sve mjere kako bi posljedice poplava što brže bile sanirane i kako bi stanovništvu bila pružena adekvatna pomoć.

11:11 - Ministarstvo sigurnosti BiH proslijedilo zahtjev za pomoć vojske i helikoptera na poplavljenim područjima

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jutros je putem Operativno-komunikacijskog centra 112 BiH, dobilo zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite za pružanjem dodatne pomoći u spasilačkim timovima i mehanizaciji.

Iz Ministarstva navode da je ovaj zahtjev je odmah proslijeđen Ministarstvu odbrane BiH, kojim se traži angažiranje helikoptera, mehanizacije i dodatnog ljudstva.

„Također, upućen je zahtjev EUFOR-u za angažiranje helikoptera za medicinsku evakuaciju. Trenutno se helikopterom EUFOR-a vrši hitni prevoz teško povrijeđenog djeteta iz Jablanice“, navode iz Ministarstva.

Dodaje se da osoblje Operativnog-komunikacijskog centra 112 BiH od dobijanja prvih informacija o poplavama radi u punom kapacitetu i u stalnoj je komunikaciji sa Civilnom zaštitom FBiH, Ministarstvom odbrane BiH i međunarodnim partnerima.

„Ministarstvo sigurnosti BiH nastavlja pratiti situaciju na terenu te će nastaviti koordinirati pružanje pomoći najugroženijim područjima“, navodi se u saopštenju.

Džamija u Donjoj Jablanici je potpuno pod vodom. FENA

10:36 - Helez: Na poplavljena područja Jablanice bit će upućeni helikopteri OSBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izjavio je kako su Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) potpuno spremne da pomognu stanovništvu područja ugroženih poplavama, objavio je web portal BHRT-a.

Helez je potvrdio da je situacija u Jablanici najteža, te da je na teren rano jutros upućena izviđačka jedinica kako bi procijenila situaciju.

Kako je kazao Helez, na teren će biti upućeni helikopteri OSBiH, a helikopter EUFOR-a već je djelovao, spasivši iz ruševina jedno dijete.

10:28 - Na području opštine Vareš izlila se rijeka Stavnja

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona objavili su da je nakon obilnih kiša tokom noći došlo do izlijevanja rijeke Stavnje zbog čega je na području opštine Vareš proglašeno stanje prirodne nepogode.

“Nakon obilnih kiša koje su se desile na području opštine Vareš rijeka Stavnja se izlila i ide regionalnom cestom. Većina lokalnih puteva je neprohodna zbog obilnih padavina i potoka. Potporni zid je obrušen na zgradu u Vareš-Majdanu i stanari ne mogu izaći iz svojih domova. Klizište u Dabravinama je odnijelo štalu. Tunel je poplavljen vodom. Pripadnici službe za Civilnu zaštitu i Profesionalne vatrogasne jedinice su na terenu te pomažu građanima i rade na sanaciji posljedica“, naveli su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZE-DO kantona.

Dodaju da je na području kantona snabdijevanje električnom energijom i vodom uredno te da telekomunikacioni saobraćaj u funkciji.

“Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području ZE-DO kantona je normalan, osim rijeke Stavnja koja se uslijed obilnih padavina izlila na regionalni put“, zaključuje se u izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite.

Osim na sjeveru Hercegovine, jutros je poplavljen i dio srednje Bosne, općine Kreševo, Kiseljak i Fojnica. FENA

10:25 - Policija kod Mostara blokirala jedan od najfrekventnijih puteva u BiH

Policija je mjestu Salakovac kod Mostara blokirala jedan od najfrekventnijih cestovnih pravaca u Bosni i Hercegovini, magistralni put M-17, u pravcu Jablanice koja je uslijed poplava odsjećena od ostatka države.

U poplavama s katastrofalnim posljedicama, u kojima su potvrđene i ljudske žrtve te značajan broj za sada nestalih osoba, stradao je veći dio sjevera Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), tačnije područja Jablanice i Konjic. U Jablanici je i telekomunikacijska mreža u kvaru.

Osim na sjeveru Hercegovine, jutros je poplavljen i dio srednje Bosne, općine Kreševo, Kiseljak i Fojnica. Prema posljendjim informacijama, vanredno stanje je i u Varešu radi izlijevanja rijeke. Jako teška situacije je i u Tarčinu.

10:20 - Federalni premijer Nikšić: Nažalost, u poplavama ima ljudskih žrtava

Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić oglasio se povodom poplava i velikog nevremena koje je tokom protekle noći pogodilo dijelove FBiH te je potvrdio da ima i ljudskih žrtava.

“Zbog obilnih padavina tokom noći nekoliko mjesta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice su zahvaćena poplavama i odronima. Od noćas sam u komunikaciji s ekipama na terenu i koordiniramo akciju pomoći, uz sve poteškoće koje imamo s komunikacijom zbog oštećenih mreža. Situacija je vrlo ozbiljna jer su brojni građani još uvijek zarobljeni u svojim kućama i pronalazimo način da dođemo do njih. Nažalost, bilo je i ljudskih žrtava, ali još uvijek nemamo sve informacije vezane za to. Javnost ćemo informisati o svemu čim dobijemo potvrdu s terena“, kazao je Nikšić i dodao:

“Sve nadležne i interventne ekipe su od ranih jutarnjih sati mobilizovane. Uspjeli su evakuisati određeni broj građana koje je voda zarobila u njihovim domovima, a nastavljaju i dalje obilaziti pogođena područja kako bi spasili ljude i pružili im pomoć. Tokom dana očekujemo i dodatnu pomoć. U akciju je uključen i MUP, čiji helikopter je krenuo da evakuira jedno povrijeđeno dijete. Sada je najvažnije da evakuišemo ugroženo stanovništvo i da spriječimo nastanak daljnje štete.“

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici, kazala je za Anadolu Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Obilne padavine tokom noći izazvale su poplave i klizišta na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Kreševa i Fojnice.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) saopštili su da je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Jablanica - Mostar, te na putevima Jablanica - Prozor - Blidinje, Busovača - Kiseljak i Kiseljak - Kreševo zbog odrona zemlje, kamenja i bujica.

09:50 - Poplave i u Hrvatskoj: Zbog obilnih kiša vatrogasci imali povećan broj intervencija

Zbog velike količine padalina vatrogasci u nekoliko županija bilježe povećan broj tehničkih intervencija ispumpavanja vode, punjenja vreća s pijeskom i uklanjanju stabala, priopćili su u petak iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Velika količina oborina uzrokovala je plavljenje objekata na području Gračaca, a vatrogasci su zaprimili 19 dojava o potrebi ispumpavanja. Ukupno je angažirano 55 vatrogasaca s 21 vatrogasnim vozilom iz IVP Zadar, JVP Zadar, JVP Benkovac, VP Gračac, DVD Srb i DVD Obrovac.

„Vatrogasci su cijelu noć radili na obrani naselja Žabarica kod Gračaca s pumpom visokog kapaciteta, ali možemo kazati da je najgore iza nas te da je vodostaj lagano u padu. Oko 20 objekata je poplavljeno koji se nalaze na takvoj konfiguraciji terena da je to bilo nemoguće spriječiti, radi se o podrumskim i prizemnim prostorijama, a vatrogasci su na terenu i rade ispumpavanja“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske Županije Matej Rudić. Dodao je i kako je kod Obrovca u rastu vodostaj Zrmanje, a lokalne vatrogasne snage su u pripravnosti te prate situaciju na terenu zajedno s djelatnicima Hrvatskih voda.

I vatrogasci Istarske županije zaprimili su dojave o padu stabala i grana te plavljenju objekata. Na tehničkim intervencijama ispumpavanja vode i uklanjanju stabala angažirano je 76 vatrogasaca s 35 vatrogasnih vozila s područja Labina, Poreča, Umaga, Pazina i Buzeta.

I na području Karlovca zabilježen je povećan broj ispumpavanja, punjenja vreća s pijeskom za izradu nasipa te uklanjanja stabala. Na 13 intervencija sudjeluju 54 vatrogasca i 19 vatrogasnih vozila.

Vatrogasci Zagrebačke županije su odradili 11 tehničkih intervencija ispumpavanja objekata i uklanjanja stabala, a ukupno ih je angažirano 35, s 15 vatrogasnih vozila, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

09:30 - FUCZ: Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava u Jablanici

Zasad nepotvrđene informacije kažu da ima pet žrtava nevremena u Jablanici, kazala je za Anadolu Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Istakla je da su kišne padavine u protekla 24 sata na području Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i Kreševa prouzrokovale velike poteškoće stanovnicima ovih općina.

"Bio je veliki broj poziva građana zbog ulaska vode u prizemne prostorije, prekinute su putne i telefonske komunikacije. Prekinute su putne komunikacije iz pravca Jablanica - Mostar, Jablanica - Risovac, Jablanica - Prozor Rama, Jablanica - Konjic. Komuniciramo sa ljudima na terenu. Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo uz informacije da ima žrtava, kao i veliki broj nestalih i povrijeđenih. Dobili smo informaciju koja je nezvanična, kada se ta informacija provjeri onda možemo govoriti o njoj kao zvaničnoj, da ima pet žrtava u Jablanici", pojasnila je Kovač.

Naglasila je da je i dio Buturović Polja odsječen od lokalnog puta.

"Teško je pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge", kazala je Kovač.

Stupili su u kontakt sa Ministarstvom odbrane, Ministarstvom sigurnosti, federalnim MUP-om, kantonalnim uprava i svima koji u ovim situacijama mogu angažovati sredstva za pomoć građanima. Upućen je i zahtjev prema Ministarstvu odbrane BiH za angažman Oružanih snaga i letjelice.

"Treba evakuisati jedno povrijeđeno dijete. S terena se najviše traže teške mašine", izjavila je Kovač.

Dotakla se i situacije na području Fojnice navodeći da je bilo evakuacija.

"Došlo je do plavljenja na više lokaliteta na području Fojnice. I dole su sve snage na terenu. U Zavodu za mentalno zbrinjavanje, centar za stanovanje ljudi, evakuisano je 17 ljudi. Evakuisani su na sprat objekta. Jedna osoba je zarobljena u autu na cesti, s njom je izgubljen kontakt", kazala je Kovač za AA.

Dodala je da je potrebna i evakuacija osoba na različitim područjima ove opštine.

09:15 - Apel Vlade HNK-a: Ne idite ka Konjicu i Jablanici

Zbog iznimno velikih oborina izlijevanja rijeka i odrona potpuno je prekinuta prometna, te djelomično i telekomunikacijska infrastruktura na sjeveru Hercegovine.

Upozoravamo na krajnje kritičnu situaciju na sjeveru Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), gdje su zbog iznimno velikih oborina izlijevanja rijeka i odrona potpuno prekinute prometna, te djelomično i telekomunikacijska infrastruktura. Vlada HNK-a apelira da niko od građana ne kreće na put prema Jablanici i Konjicu, saopštili su iz Vlade HNK-a.

Radi velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo na područjima Jablanice i Konjica. Strahuje se da ima i žrtava kao i veliki broj povrijeđenih i nestalih osoba, istakli su ranije jutros iz Federalne uprave civilne zaštite.

Osim na sjeveru Hercegovine, poplave su jutros i u srednjoj Bosni, na područjima Kiseljaka, Kreševa, Busovače i Fojnice.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) saopštili su da je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Jablanica-Mostar, te Jablanica-Prozor-Blidinje, Busovača-Kiseljak i Kiseljak-Kreševo zbog odrona zemlja, kamenja i bujice.

09:00 - Gorska služba spašavanja (GSS) Jablanica poziva stanovnike ovog bosanskohercegovačkog grada da se jave za pomoć GSS-u i vatrogascima kako bi im pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava koje su sinoć izazvale obilne kišne padavine.

U ranim jutarnjim satima su izdali i upozorenje da su zabilježeni odroni i bujice prema Doljanima, Sovićima i Risovcu. Uz video koji su objavili na društvenim mrežama napisali su: "Ne krećite se ulicama ni pješke ni u vozilima. Bujice su preplavile saobraćajnice." Na magistralnom putu Konjic - Jablanica - Mostar, kao i na putu Jablanica - Prozor i Jablanica - Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz zbog čega je saobraćaj obustavljen, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Iz Vatrogasne stanice Jablanica navedeno je da u gradu rade fiksni telefoni, ali da nema signala kada je riječ o mobilnoj telefoniji.

Iz Službe za civilnu zaštitu općine Kiseljak mole stanovništvo da ne polaze na put, a u hitnim slučajevima da pozovu navedene službe, Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, hitnu pomoć ili policijsku stanicu Kiseljak na broj 030 879 150. Sve hitne službe s područja općine Kiseljak su na terenu kako bi pomogli stanovništvu. "Zbog izvanredne situacije na području općine Kiseljak i susjednih općina, nastava za petak je odgođena. Svima koji su pogođeni poplavama želimo što prije oporavak", objavljeno je iz Srednje škole "Ivan Goran Kovačić" u Kiseljaku. Na putevima Busovača - Kiseljak, Kiseljak - Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva) došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz zbog čega je saobraćaj obustavljen, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

TRT Balkan / agencije